Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

15

Triple Solar wint Best Innovation Award met warmtebatterij

Op Green Heating Solutions Amsterdam waren meer dan vijfhonderd innovaties te bewonderen. Maar er kon maar één product de Green Heating Innovation Award winnen. Dit jaar ging die prijs naar de thermische batterij van Triple Solar.


Nieuwe viewer laat zien of dak geschikt is voor zonnepanelen

De nieuwe dataviewer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in heel Nederland in beeld. De viewer geeft aan of een dak nu al mogelijk geschikt is voor zonnepanelen. Of geschikt te maken is, door bijvoorbeeld het versterken van het dak. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs of aanbieders van zonnepanelen eenvoudig kansen voor zonnepanelen op daken zien. 


ING opent in Rotterdam eerste circulaire kantoor

ING heeft haar verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam heropend. De verbouwing is circulair aangepakt, waarbij zo veel mogelijk gebruik is gemaakt van materialen uit het oude kantoor en andere gerecyclede materialen. Door deze circulaire aanpak is de CO2-voetafdruk van de verbouwing met 64% verminderd.


Zomerhofkwartier wordt nieuwe klimaatbestendige stadwijk

Het nieuwe Zomerhofkwartier (ZOHO) wordt een klimaatbestendige stadswijk met nieuwe woningen en horeca. De wijk maakt een omslag van voornamelijk kantoor- en bedrijvengebied naar een combinatie van wonen en ruimte voor creatieve makers. Duurzaamheid en vergroening zijn het uitgangspunt van de vernieuwing van de wijk.


Gevelbranche wil gelijk speelveld voor levenscyclusanalyses

Ten aanzien van uitgangspunten voor het opstellen van levenscyclusanalyses is er behoefte aan een gelijk speelveld. Dit, in het bijzonder rond kozijnen, ramen en deuren. Alle betrokken brancheorganisaties zijn van mening dat het volgen van de Europese PCR de juiste weg is.


Groen gasproductie stijgt in 2023 met 22%

Het volume van geproduceerd groen gas in 2023 bedraagt 280.200.000 m³. Dat staat gelijk aan 0,28 BCM en betekent een groei van 22% ten opzichte van 2022. Dat hebben de Nederlandse netbeheerders bekend gemaakt. De groei is mede te danken aan verschillende nieuwe groen gasinvoeders die de Nederlandse markt hebben betreden. Het Platform Groen Gas is content met dit nieuws aangezien de groei van groen gas in 2022 4% bedroeg.


Zero-emission building (ZEB) voor nieuwbouw vanaf 2030 de nieuwe norm

De Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement (EP) hebben een voorlopig akkoord bereikt over de herziene energieprestatie voor gebouwen (EPBD). Een ruime meerderheid van de lidstaten, waaronder Nederland, heeft daarmee ingestemd. Het EP heeft dinsdag ingestemd met de richtlijn. Het kabinet is tevreden met de uitkomst, omdat de belangrijkste wensen zijn ingewilligd. Er is voldoende flexibiliteit om de aanpak per land vorm te geven. De richtlijn sluit goed aan bij het staand en voorgenomen beleid van Nederland voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving.


Kabinet aan de slag met nationale aanpak funderingsproblematiek

De aanpak van funderingsproblematiek is een urgent vraagstuk dat vanuit het Rijk inzet vraagt van meerdere departementen, zo onderstreept het advies dat de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur (Rli) gaf in opdracht van het kabinet. De ministeries van BZK, I&W, LNV, EZK, OCW en Financiën zullen de komende tijd een nationale aanpak uitwerken. Dat gebeurt samen met medeoverheden en private partijen.


Eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt in bedrijf

Kantoorpand verwarmd door groene waterstof-, hybride warmtepomp en groen propaan   De vestiging van Hollander Techniek, technisch dienstverlener binnen de utiliteit, retail en industrie, in Apeldoorn, wordt sinds kort op unieke duurzame wijze verwarmd met de eerste 100% waterstofketel voor de utiliteitsmarkt. Niet eerder werd in Nederland een gebouw verwarmd op groene waterstof. Het hoofdkantoor van Hollander Techniek uit 1998 met een totale oppervlakte van 5.500 m² biedt ruimte aan 400 werknemers. De verwarming via waterstof is bedoeld als pilotproject voor de toepassing van waterstof in grotere gebouwen en heeft een duur van minimaal 2 jaar.


Noord en Zuid komen bij elkaar in Maasdeltatunnel

Demissionair minister Mark Harbers was op 7 maart aanwezig in het laatst gebouwde stukje Maasdeltatunnel, onderdeel van de Blankenburgverbinding. De twee tunneldelen die in november werden afgezonken, zijn nu bij elkaar gebracht tot één tunnel.


Realtime Interface bekrachtigd door netbeheerders als nationale standaard

De Realtime Interface (RTI) specificatie is definitief. Met de RTI zorgen netbeheerders en grotere invoeders ervoor dat het elektriciteitsnet op een veilige manier beter benut kan worden, doordat de RTI hen in staat stelt om te communiceren over toegestane vermogensstromen op het overdrachtspunt.


Duurzame transformatie van voormalig postsorteercentrum in Zwolle

In het hart van Zwolle ondergaat het voormalige postsorteercentrum een indrukwekkende transformatie. Het pand was toe aan grootschalige renovatie en verduurzaming. Het doel: realisatie van ‘The City Post’. Het meest duurzame, high-end, multi tenant gebouw van de regio.


Concreet stappenplan helpt gemeenten en woningcorporaties bij hitteaanpak

Hitte wordt een steeds groter probleem in onze gebouwde omgeving. Langere hitteperiodes zorgen ervoor dat woningen opwarmen en ‘s nachts niet genoeg kunnen afkoelen. Daarom heeft een consortium van TAUW, de Hogeschool van Amsterdam, RHDHV, Sweco en het RIVM de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar hitte in de woning. Het resultaat is een interactieve handreiking over hitte in bestaande woningen.


Voortgang woningbouw

Om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren moet de uitvoering van de woningbouw sneller en efficiënter en is miljardensteun van het rijk nodig. VNG heeft samen met 11 andere partijen, waaronder provincies, corporaties en bouwers, de Uitvoeringsagenda Wonen ondertekend. Politieke partijen wordt gevraagd deze krachtig te ondersteunen.


Energienet ook in 2023 99,99 procent betrouwbaar

Het Nederlandse energienet hoort tot één van de betrouwbaarste van Europa. In 2023 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers gemiddeld 21,8 minuten geen stroom en gemiddeld 97 seconden geen gas door storingen. Hiermee komt de betrouwbaarheid van de elektriciteits- en gasnetten neer op ruim 99,99 procent.