Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

299

Nederlandse wereldprimeur in CO2-vrije industriële warmte

RIFT en Kingspan Unidek hebben een primeur te pakken: zij ondertekenden het eerste commerciële contract ter wereld voor het gebruik van ijzerbrandstof in de industrie. De overeenkomst omvat zowel de levering van een Iron Fuel Boiler als een langdurig brandstofcontract. Daarmee is Kingspan Unidek het eerste bedrijf wereldwijd dat deze veelbelovende technologie op industriële schaal gaat inzetten.


Overstap op warmtepomp is voor 90% van de eengezinswoningen financieel aantrekkelijk

Negen op de tien huishoudens in eengezinswoningen houden meer geld over na het installeren van een hybride of volledig elektrische warmtepomp, waar nodig in combinatie met vergaande isolatie. Voor woningeigenaren en particuliere huurders is de besparing bij de meest gunstige verduurzamingsoptie gemiddeld ruim 300 euro per jaar; voor huurders in corporatiewoningen is de gemiddelde besparing ruim 700 euro. De kosten van vergaand isoleren bepalen of een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp de meest aantrekkelijke optie is. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Planbureau (CPB), TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).


BAM levert 20 all-electric verduurzaamde woningen op aan CBRE Investment Management in Nieuwegein

BAM Wonen heeft 20 volledig elektrische huurwoningen opgeleverd aan CBRE Investment Management (CBRE IM). De rijwoningen uit 1985 aan de Dr. Schaepmanstraat en de Dr. Nolensstraat zijn verduurzaamd van energielabel B en C naar A+++: een energiesprong van vijf tot zes labelstappen. Als in december ook de resterende 26 woningen in dezelfde wijk zijn verduurzaamd, bespaart dat jaarlijks zo’n 46.000 m³ gas en voorkomt het ruim 80.500 kilogram CO₂-uitstoot.


‘Wij renoveren biobased tenzij’, zet de toon in de markt

Biobased isoleren als nieuwe norm, dat is een belangrijke uitkomst van het eerste renovatieproject in de samenwerking tussen Dura Vermeer Renovatie Midden West en Altera. Directievoorzitter Dorien Staal van Dura Vermeer en Chief Investment Officer Erwin Wessels van Altera blikken samen terug op het renovatieproject in Zevenaar dat een mijlpaal markeert in hun samenwerking. “Vanaf nu renoveren we alleen nog maar biobased, tenzij”


Overheidsgebouwen gaan spits mijden op het Haagse stroomnet

Het Rijk, Provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag, HTM en het Rijksvastgoedbedrijf gaan de spits op het stroomnet mijden in de stad Den Haag. Daarbij onderzoeken ze o.a. het uitgesteld laden van elektrische auto’s (vóór 16:00 of ná 21:00 uur), slimmere aansturing van gebouwen en flexibele opslagcapaciteit van elektriciteit (zoals batterijen). Den Haag bestaat voor een groot deel uit overheidsgebouwen, en deze kunnen een significante bijdrage leveren aan het stabiel houden van het stroomnet in Den Haag. 


Subsidie voor warmtenetten makkelijker en duidelijker

De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) opent dit jaar voor de 3e keer. Ondernemers kunnen hiermee subsidie aanvragen als ze willen investeren in een energie-efficiënt warmtenet om bestaande woningen en gebouwen van het aardgas te halen. Een belangrijke verandering is dat ze nu subsidie krijgen voor 30% van de investeringskosten. Hierdoor is voor ondernemers vooraf direct duidelijk hoeveel subsidie ze krijgen. Aanvragen kan vanaf 1 augustus bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Eerste mobiele laadplein voor elektrisch bouwmaterieel in Nederland

Bouwbedrijf Heijmans neemt deze week als eerste in Nederland een mobiel laadplein in gebruik, dat speciaal is ontwikkeld voor elektrisch bouwmaterieel. Met een accucapaciteit van 1,2 megawattuur (MWh) en diverse laders aan boord, maakt deze oplossing het mogelijk om op locatie tot acht accu’s tegelijk op te laden. 


Rotterdam gebruikt 15.000 laadpalen als virtuele energiecentrale

Slim laden is niets nieuws. Maar nergens in Europa gebeurt het op deze schaal én met deze systeemimpact. In Rotterdam is sinds 2016 een netwerk van publieke laadpunten opgebouwd en slim gekoppeld tot één virtuele energiecentrale. Inmiddels omvat dit netwerk 15.000 laadpunten met een regelbaar vermogen van 11 megawatt. Het is daarmee het grootste 'virtual grid' van Europa en helpt actief om het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te houden. Wat ooit een belasting voor het net was, is nu een stabiele, emissievrije schakel in het energiesysteem.


TBI & Into The Great Wide Open: testen op de Bouwplaats van de Toekomst

Into The Great Wide Open bouwt op Vlieland aan meer dan een tijdelijk podium. Op de Bouwplaats van de Toekomst wordt het festivalterrein ingezet als proeftuin voor de bouwsector: een plek waar nieuwe materialen, technieken en samenwerkingen ontstaan. Wat normaal het decor is voor muziek en kunst, wordt nu ook een werkplaats voor de toekomst van emissievrij en circulair bouwen. 


Grootste aanbesteding Stedin voor verzwaring stroomnet in 3.000 buurten

Om het stroomnet in wijken te versterken schrijft netbeheerder Stedin een aanbesteding uit van in totaal 3,5 miljard euro. Dit is voor Stedin tot nu toe de grootste aanbesteding voor werkzaamheden aan het stroomnet. Het gaat om werkzaamheden voor de Buurtaanpak waarin Stedin buurt voor buurt het stroomnet versterkt. De verzwaring is nodig vanwege de groeiende vraag naar stroom door onder andere elektrisch laden, warmtepompen en de komst van nieuwe woningen en bedrijven. 


‘Dual source’ binnenwarmtepomp nieuwste innovatie in duurzame technologie

Hoewel de markt voor warmtepompen in Nederland afgelopen jaar een dip heeft gehad, zijn warmtepompen onmiskenbaar nodig om woningen ook in de toekomst op een duurzame manier comfortabel te houden. Dat is ook de reden dat Inventum Technologies is doorgegaan met de ontwikkeling van de 8e generatie binnenwarmtepomp.


Weer een stap voorwaarts in duurzaamheid en brandveiligheid isolatieproducten

Op haar kennisdag, eind januari, deelde IsoBouw, producent van isolatiemateriaal voor de bouw, kennis over brandveiligheid en duurzaamheid. Twee thema’s waarin het bedrijf nieuwe ontwikkelingen te melden heeft. Met de GreenLine producten behaalt IsoBouw uitzonderlijke CO2-reductie en de Xire brandwerende techniek is nu zo ver ontwikkeld dat het de stap kan zetten naar in de Nederlandse bouw.


Collectieve Warmte ontlast het elektriciteitsnet

Netbeheerders werken elke dag aan het energiesysteem van nu en van morgen. Warmte is een belangrijk onderdeel van dat systeem. De toename van collectieve warmte in het energiesysteem is van publiek belang en netbeheerders dragen hier graag aan bij.


Flexibele batterij-energiemodules voor bouwmachines beschikbaar dankzij Intercel en ZQuip

Intercel neemt nieuwe batterij-energiemodules voor de bouwsector in productie. De modules zijn ontwikkeld door ZQuip en maken gebruik van Intercel’s LFP-batterijtechnologie. Ze bieden een flexibele energievoorziening voor bouwmachines en andere toepassingen buiten de openbare weg, en zijn per direct beschikbaar.


1.500 ha kassen en 45.000 woningen aardgasvrij dankzij regionaal warmtenet

Stedin-zuster NetVerder wil een regionaal warmtenet aanleggen in Zuid-Holland. Dat doet ze in een brede samenwerking met vijf gemeenten, de glastuinbouwsector en de provincie. Dit regionale warmtenet in het Oostland biedt niet alleen een belangrijk toekomstperspectief voor 250 glastuinbouwondernemers, maar biedt ook kansen voor betaalbare, duurzame warmte voor 45.000 woningen – zónder het stroomnet door elektrificatie te overbelasten. De CO2-uitstoot die bespaard wordt staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van ruim 250.000 auto’s. 


Eerste Paris Proof verduurzaamde woningen opgeleverd in Houten

De Paris Proof verduurzaming van 69 woningen in Houten is voltooid. De woningen, die oorspronkelijk een gemiddeld energielabel D hadden, zijn verduurzaamd naar minimaal energielabel A+++ met als doel CO2-neutraal. Voor de bewoners betekent dit een laag energieverbruik en meer wooncomfort. Het is de eerste keer dat een institutionele belegger huurwoningen uit de jaren tachtig op deze schaal Paris Proof heeft gerenoveerd. Het ASR Dutch Core Residential Fund, het woningfonds van a.s.r. real estate, zet bij volgende Paris Proof verduurzamingen verder in op het beperken van de materiaalgebonden emissies.


Samen sterk voor een duurzaam energiesysteem én slimme inrichting van de fysieke ruimte

Netbeheer Nederland, VNG, IPO en RVO hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het Leer- en kennisprogramma Energieplanologie. Zo bundelen ze hun krachten voor een duurzaam energiesysteem én een slimme inrichting van de fysieke ruimte.


Vernieuwde rekenhulp maakt keuzes bij verduurzaming gebouwen betrouwbaarder

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het rekenmodel van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) vernieuwd. Versie 5.1 van de UMGO gebruikt de cijfers uit de laatste Klimaat- en Energieverkenning. Hiermee is de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld elektriciteit nauwkeuriger te berekenen. Nieuw is ook dat waterstof als energiedrager is toegevoegd.


Eva-Power en Frank Energie maken slim energiemanagement beschikbaar via plug-in thuisbatterij

Gebruikers van de plug-in thuisbatterij van Eva-Power kunnen vanaf vandaag automatisch deelnemen aan de handel op energiemarkten via de sturingsdienst van Frank Energie. Daarmee wordt een combinatie van batterijopslag en dynamisch energiebeheer bereikbaar voor huishoudens, zónder installateur of aanpassingen in de meterkast.


Heijmans breidt teelt van vezelhennep uit naar ruim 20 hectare

Heijmans zet een nieuwe stap richting circulair en klimaatbewust bouwen. Na een leerzame pilot in Heerenveen vorig jaar, waarbij op 6,5 hectare vezelhennep werd geteeld, breidt het bedrijf dit jaar de teelt uit naar 23,5 hectare. Deze uitbreiding is onderdeel van Heijmans’ duurzaamheidsambitie om uitsluitend duurzame oplossingen en werkmethoden in te zetten die bijdragen aan een beter klimaat. 


Nieuwe samenwerking voor duurzame bouwmaterialen van de toekomst

Dealin.Green werkt samen met TABS Holland, BAM Nederland en Mammoetgras Wereldwijd BV. aan de ontwikkeling van nieuwe gecertificeerde bio-based bouwmaterialen. Deze samenwerking versnelt de transitie naar een circulaire bouwsector.


Pakket voor Groene Groei: goede stappen richting een uitvoerbaar en betaalbaar energiesysteem

Netbeheer Nederland verwelkomt de maatregelen die minister Hermans namens het kabinet op vrijdag 25 april presenteerde. Het is positief dat wordt ingezet op een integraal energiesysteem waarin elektriciteit én duurzame moleculen zoals waterstof, groen gas en het CCS-project Aramis samenkomen. In de appreciatie van het IBO-rapport ‘Schakelen naar de toekomst’ kiest het kabinet bovendien nadrukkelijk voor een koers van samenhang en structurele keuzes. Tegelijkertijd laat het pakket voor Groene Groei zien dat er meer nodig is om de energietransitie uitvoerbaar en betaalbaar te maken. Zo blijven er bijvoorbeeld zorgen over het gebrek aan voldoende middelen voor provincies en gemeenten om regionaal energiebeleid uit te voeren. 


Ruimte vinden voor het stroomnet – Stedin voltooit groot kabeltracé met 17 grondeigenaren

Netbeheerder Stedin heeft met succes een nieuw 13 kilometer lang middenspanningstracé aangelegd tussen Klaaswaal en het nieuwe bedrijventerrein in Puttershoek (Hoeksche Waard). Het project werd in nauw overleg uitgevoerd met maar liefst 17 grondeigenaren – een opvallend voorbeeld van constructieve samenwerking in een tijd waarin uitbreiding van het stroomnet steeds lastiger wordt.


Soly en Enphase bundelen krachten voor slimme sturing van thuisbatterijen via Soly Brain

Soly en Enphase kondigen een innovatieve samenwerking aan, waarbij Enphase-producten voortaan aangestuurd kunnen worden door het geavanceerde Soly Brain-energiemanagementsysteem. Dankzij deze integratie kunnen consumenten optimaal profiteren van bijvoorbeeld hun thuisbatterij door deze slim te laden en te ontladen op basis van dynamische stroomprijzen. De technologie is beschikbaar voor zowel nieuwe als bestaande systemen.


Zonneplan introduceert nieuwe thuisbatterij voor 1-fasewoningen

Energiebedrijf Zonneplan breidt haar thuisbatterij-aanbod uit met een kleinere en goedkopere variant. Deze is speciaal ontwikkeld voor huishoudens met een 1-fase aansluiting. De nieuwe batterij, met een opslagcapaciteit van 10 kWh en een 4,4 kW omvormer, biedt uitkomst voor mensen die wel aan de slag willen met energieopslag, maar bij wie een 3-fasenaansluiting (nog) niet mogelijk of gewenst is.


Beter verbouwen centraal op vakbeurs Renovatie & Transformatie

Van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de tiende editie van de vakbeurs Renovatie & Transformatie plaats. Wederom gelijktijdig met de vakbeurzen MONUMENT en HOUTBOUW. 


Delta Energie, Eneco en Stedin vragen Zeeuwse klanten om stroom te gebruiken als het er is

Energiebedrijven DELTA Energie en Eneco gaan samen met netbeheerder Stedin in een proef kijken of klanten bereid zijn hun stroomverbruik aan te passen om vraag en aanbod lokaal beter in balans te brengen. Daarmee willen de drie partijen netcongestie helpen voorkomen. De proef gaat de komende drie maanden lopen in de gemeenten Schouwen-Duiveland, Tholen en Veere (met uitzondering van de kernen Koudekerke en Biggekerke). Zowel klanten met als zonder zonnepanelen of elektrische auto kunnen meedoen.


Duurzaam beton in Legends Utrecht: het belang van samenwerking en vernieuwing

Beton is wereldwijd een van de meest gebruikte bouwmaterialen en verantwoordelijk voor 5 tot 8 procent van de CO2-uitstoot. Binnen Dura Vermeer komt 38 procent van onze CO2-uitstoot van beton. Dat moet én kan anders. Daarvoor tekenden Dura Vermeer en andere partijen het Betonakkoord en committeert Dura Vermeer aan dit convenant in hun projecten.


BAM en Pré Wonen verduurzamen 90 sociale huurwoningen in Beverwijk

BAM Wonen verduurzaamt in opdracht van woningcorporatie Pré Wonen vier portiekflats in Beverwijk. Dankzij isolerend en zonwerend glas én betere ventilatie stijgt het energielabel van negentig sociale huurwoningen naar A, B en C. De bewoners krijgen hierdoor een beter wooncomfort en een lager energieverbruik. Het plan is enthousiast ontvangen door bewoners die al binnen drie dagen hun instemming gaven. De uitvoering is gestart en wordt voor eind juli 2025 afgerond.


Verduurzaming van woningen versnelt door nieuwe subsidies en strengere bouweisen

De verduurzaming van woningen in Nederland komt in een stroomversnelling door recent doorgevoerde aanpassingen in subsidieregelingen en aangescherpte milieueisen voor nieuwbouw. Hoewel er geen wettelijke verplichting geldt voor bestaande woningen om voor 2030 aan specifieke isolatienormen te voldoen, stimuleert het overheidsbeleid huiseigenaren steeds actiever om hun woning energiezuiniger te maken.