Duurzaamheid & Energiegids overzicht
231Interduct en de AirTotaal Group slaan de handen ineen
Sinds 3 december maakt de AirTotaal Group onderdeel uit van de Interduct Groep. Na een uitgebreide kennismaking en diverse gesprekken zijn de in ventilatie gespecialiseerde bedrijvengroepen ervan overtuigd dat de samenwerking een positief effect zal hebben op de verdere groei van beide organisaties. De bedrijven van de AirTotaal Group blijven zelfstandig functioneren, maar worden op meerdere vlakken ondersteund door Interduct. Samen bouwen ze verder aan een duurzaam, gezond en comfortabel binnenklimaat.
Rotterdam de meeste zonnepanelen van de grootste steden
Rotterdam heeft de meeste zonnepanelen van de vier grootste steden in Nederland. Volgens nieuwe cijfers van het CBS heeft Rotterdam het grootste vermogen aan opgewekte zonne-energie van de G4. Met ruim een miljoen zonnepanelen, een oppervlakte vergelijkbaar met 173 voetbalvelden, is ook de groei van zonnestroom in Rotterdam groter dan in alle andere grote steden.
Ballast Nedam en Ekinetix bundelen krachten
Op donderdag 28 november 2024 is advies- en ingenieursbureau Ekinetix als nieuw bedrijfsonderdeel toegetreden tot Ballast Nedam. Ekinetix neemt als gespecialiseerd bureau het voortouw in de energietransitie en stimuleert met name de opschaling van waterstof en CO2-afvang. Deze bundeling van krachten biedt voor beide partijen kansen op verdere groei in de energietransitiemarkt.
BAM verduurzaamt 75 sociale huurwoningen
In de Alkmaarse wijk Oudorp verduurzamen BAM Wonen en Kennemer Wonen vanaf deze maand 75 woningen en een kantoor. Dankzij onder meer isolatie en zonnepanelen gaan de sociale huurwoningen van energielabel C naar gemiddeld energielabel A+. De bewoners zijn er blij mee: meer dan 85 procent stemde in met de upgrade naar een meer comfortabele en energiezuinige woning.
Onderzoek laat grotere besparing hybride warmtepomp zien dan verwacht
Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat de energiebesparing van een hybride warmtepomp flink hoger kan zijn dan tot nu toe werd gedacht: gemiddeld 70% vergeleken met een HR-ketel op aardgas. En met een advies op maat van een energieadviseur, kan de besparing nog verder oplopen.
Project Vervanging viaduct Hoog Burel wint Betonprijs
Het project Vervanging viaduct Hoog Burel van Dura Vermeer heeft de Betonprijs 2024 in de categorie ‘grensverleggende bouw’ gewonnen! Op donderdag 21 november werd de prijs uitgereikt op het Beton Event in de Van Nellefabriek in Rotterdam.
Bewegend bos Transformeert stedelijke omgevingen
Het Bewegend Bos, een innovatief concept voor tijdelijke stedelijke vergroening, heeft zijn intrede gedaan in diverse Nederlandse steden zoals Leeuwarden, Schiedam, Arnhem, Rotterdam, Utrecht en Dordrecht. Dit initiatief, ook bekend onder namen als ‘Dansend Groen’ en ‘Bos op Poten’, bestaat uit bomen in verplaatsbare bakken die door de stad reizen. Het doel is om grijze, versteende plekken tijdelijk te vergroenen en het bewustzijn over het belang van groen in stedelijke omgevingen te vergroten.
Bouw meest circulaire gemeentehuis van Nederland gestart
Het wordt het meest circulaire gemeentehuis van Nederland. Burgemeester Hans Beenakker, verantwoordelijk wethouder Pascal van der Hek en gemeentesecretaris Jurian Hennip sloegen symbolisch de eerste paal. In het bijzijn van de bouwpartners Dura Vermeer, Gabriëls Elektro, de betrokken architecten en andere belanghebbenden werd stil gestaan bij dit bijzondere moment.
Goudse scholen en Groene Hart Ziekenhuis bundelen krachten voor duurzame toekomst
Driestar Gouda, Driestar Educatief, Yuverta chr. vmbo Gouda en het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) slaan de handen ineen om nog duurzamer te werken. Op 18 november ondertekenden deze instellingen een intentieverklaring om samen op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor energiebehoeften en in de toekomst zo min mogelijk gas te gebruiken. Dit project vindt plaats in samenwerking met het Duurzaamheidsplatform Gouda en de Gemeente Gouda.
Meer woonruimte door te verbouwen
NRP en Natuur en Milieu zijn de penvoerder van het manifest ‘De meeste woningen staan er al’, waarin een pleidooi en concrete aanbevelingen worden gedaan voor het beter benutten van de bestaande voorraad gebouwen om de wooncrisis duurzamer op te lossen. Dat scheelt veel ruimte, materialen en vooral ook kostbare tijd.
Nederlands consortium neemt deel aan EU-onderzoek naar grootschalige waterstofopslag in lege gasvelden
In het energiesysteem van de toekomst dat primair zal leunen op wind en zonne-energie wordt grootschalige ondergrondse opslag van waterstof essentieel om de stabiliteit van het energiesysteem te borgen. Reden waarom TNO, Energie Beheer Nederland (EBN) en Shell deelnemen aan het grootschalige Europese onderzoeksproject ‘EUH2STARS’ (European Underground Hydrogen Storage Reference System).
Met nieuw type contract kan Utrechtse nieuwbouwwijk ondanks vol stroomnet gebouwd worden
De nieuwe Utrechtse stadswijk Merwede is de eerste wijk in Nederland en in Europa die wordt gebouwd op basis van een nieuw type stroomcontract. Via een collectief warmtesysteem worden de woningen straks verwarmd en door een groepscontract af te sluiten is er ook nog ruimte voor voorzieningen, zoals een school en een supermarkt. Dit is een vorm van netbewuste nieuwbouw, wat zorgt voor minder impact op het elektriciteitsnet. In tijden van schaarse capaciteit op het elektriciteitsnet, kunnen op basis van netbewuste nieuwbouw meer woningen en wijkvoorzieningen worden aangesloten op het net.
Feestelijke oplevering 136 verduurzaamde koopappartementen
De bewoners van Vereniging van Eigenaren (VvE) De Verdwenen Brug hebben samen met de gemeente Zoetermeer, BAM Wonen en biq architecten uit Rotterdam de oplevering van hun verduurzaamde complex aan het Croesinckplein in Zoetermeer gevierd. Het complex onderging een energetische en esthetische upgrade, waarbij de 136 koopappartementen naar label A en A+ gingen. Als afsluiting van de grondige verduurzaming aten de bewoners, de wethouders Bouke Velzen en Ronald Weerwag en het uitvoeringsteam van BAM Wonen met elkaar.
Paris Proof Congres 2024: ‘Preach what you practice’
Op donderdag 28 november vindt het Paris Proof Congres 2024 plaats in Gooiland, Hilversum. Met dit evenement biedt organisator Dutch Green Building Council (DGBC) de bezoekers inzicht en handvatten voor het invullen hun Paris Proof-ambitie, met korte- en langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid. Tijdens deze derde editie van het congres ligt de focus op het thema ‘Preach what you practice’.
8 procent minder woningen ontstaan uit transformaties in 2023
In 2023 ontstonden er 8,8 duizend woningen uit transformaties van niet-woningen, zoals kantoren en winkels. Het aantal woningtransformaties is daarmee met 8 procent afgenomen ten opzichte van 2022. Met name het aantal transformaties uit kantoorpanden nam sterk af. Het aantal woningtransformaties uit winkelpanden nam daarentegen juist toe. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).
Top 25 duurzame aanbesteders boekt sterke groei, maar peloton blijft achter op koplopers
Voor het zesde jaar op rij brengt het Aanbestedingsinstituut van Bouwend Nederland een ranglijst uit van aanbestedende diensten die aannemers in de bouw en infrastructuur uitdagen zo duurzaam mogelijk te werken. Elk jaar wordt een analyse gemaakt van de twee voorgaande jaren, 2022 en 2023 dit maal. Door duurzaamheid een belangrijk criterium te maken in de gunning van projecten worden innovaties bevorderd die Nederland energieneutraal, circulair en klimaatbestendig maken. De top drie bestaat dit jaar uit provincie Noord-Brabant, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat.
BAM en Omexom bundelen krachten in energietransitie in Zwolle
De energietransitie vraagt om nieuwe oplossingen en goede samenwerking. Samen met Omexom breidt BAM Infra Nederland het 220KV- en 110KV-hoogspanningsstation aan de Hessenweg in Zwolle uit. Omexom ontwerpt en bouwt alle secundaire, primaire, civiele en bouwkundige onderdelen. BAM verzorgt de civiele en bouwkundige werkzaamheden. Dit betreft het betonwerk van het station, waaronder de trafocellen, spoelcellen en prefab veldfundaties. De bouw startte enkele maanden geleden, maar beide engineeringsteams werkten al een jaar eerder samen aan het ontwerp. Een complex samenspel. Door gezamenlijke inspanningen, transparante communicatie en een oplossingsgerichte houding bieden Omexon en BAM gezamenlijk de nodige uitdagingen het hoofd.
Aardgasvrije renovaties meest gunstig voor bewoners
Energiearme huishoudens hebben vaak last van tocht, kou, vocht en schimmel in de woning, een hoge energierekening, financiële zorgen en mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Nieuw onderzoek van TNO toont aan dat aardgasvrije renovaties met warmtepompen en zonnepanelen veel van deze aspecten meer verbeteren dan reguliere verduurzamingsrenovaties. Eerder onderzoek van TNO liet al voordelen van renovaties zien, maar de meerwaarde van aardgasvrije renovaties was nog niet eerder onderzocht.
Van Dorp breidt duurzaam City Solutions-concept (CISO) uit naar Amsterdam Centrum
Van Dorp City Solutions (CISO) opent een nieuwe locatie in Amsterdam, gericht op uitstootvrij beheer van installaties in stedelijke gebouwen. Door slimme logistiek en duurzame vervoersmiddelen, zoals fietsen en elektrische voertuigen, helpt Van Dorp de CO2-uitstoot in de binnenstad te verminderen. Dit sluit aan bij de ambitie van Amsterdam om in 2030 een uitstootvrije stad te zijn.
Kingspan Unidek introduceert drie duurzame dakelementen voor de renovatiemarkt
Kingspan Unidek heeft drie nieuwe dakelementen geïntroduceerd die inspelen op de toenemende vraag naar duurzaamheid in de bouwsector: Unidek Reno Dekfolie RE, Unidek Reno Dek RE en Unidek Reno Dek Plus RE. De kern van deze renovatieproducten bestaat uit gemiddeld 40% gerecyclede EPS. Door het gebruik van gerecyclede materialen dragen deze oplossingen bij aan een lagere CO₂-voetafdruk.
Mavotrans introduceert complete geluidsisolatie-oplossingen voor entertainmentsector
Mavotrans presenteert een uitgebreide reeks geluidsisolatie-oplossingen, specifiek ontwikkeld voor bioscopen, theaters, poppodia en concertzalen. Deze nieuwe lijn producten speelt in op de toenemende vraag naar optimale akoestiek en geluidbeheersing van entertainmentruimten, waar lucht- en contactgeluiden grote problemen kunnen vormen.
Provincie Zeeland en Dura Vermeer bundelen krachten voor duurzaam asfaltonderhoud
Dura Vermeer en de Provincie Zeeland slaan de handen ineen voor het meerjarig asfaltonderhoud van provinciale wegen en fietspaden. De Provincie gunt na aanbesteding al het planmatig onderhoud aan haar asfaltverhardingen aan Dura Vermeer tot eind 2027. Dit project draait om samenwerking met focus op kwaliteit en duurzaamheid.
Solarwatt en BMW maken laagste energiekosten haalbaar met integraal zonne-energiesysteem
Stijgende energieprijzen, onzekerheid over de salderingsregeling en netcongestie remmen het - rendabel - gebruik van zonne-energie. Daarom lanceert Solarwatt in samenwerking met BMW een integrale oplossing die altijd de laagste energiekosten oplevert. Dat kan met behulp van een slimme besturing die zonnepanelen, laadpalen, batterijen en omvormers optimaal integreert. De oplossing is geschikt voor nieuwe én bestaande installaties, al of niet in combinatie met apparatuur van andere merken.
BAM en Vincio Wonen verduurzamen vijftig sociale huurwoningen
In opdracht van woningstichting Vincio Wonen verduurzaamt BAM Wonen vijftig sociale huurwoningen in Heerlen. De focus ligt hierbij op groot onderhoud, isolatie en ventilatie. Na de verduurzaming hebben de woningen energielabel A en bedraagt de CO2-besparing zo’n 69.000 kilogram per jaar. Voor bewoners levert de verduurzaming meer wooncomfort op, evenals een lager verbruik van gas en elektra. Meer dan 90% van de bewoners heeft dan ook ingestemd met de werkzaamheden. BAM Wonen is gestart met de verduurzaming en de oplevering staat gepland in de zomer van 2025.
11.000 nieuwe aansluitingen op grote warmtenetten in 2023
In 2023 sloten ongeveer 11.000 woningen en gebouwen aan op bestaande, grote warmtenetten (stadsverwarming). Een minder grote stijging dan in 2022. Dat blijkt uit een analyse van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op basis van duurzaamheidsrapportages van warmtebedrijven. Zij leveren via deze warmtenetten warmte aan woningen en gebouwen in Nederland.
Vakbeurs Energie is ijkpunt in de energietransitie
Klimaatverandering en de stikstofproblematiek zijn complex, maar met kennisdeling en een onovertroffen aanbod van direct toepasbare innovaties op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving, zet editie Vakbeurs Energie weer zoden aan de dijk met een schat aan kennis en oplossingen. De vakbeurs vindt plaats van dinsdag 15 tot en met donderdag 17 oktober in ‘s-Hertogenbosch.
Klaar voor de toekomst met bio-circulaire noodverlichting van Famostar
Duurzame noodverlichting van Famostar. Famostar is bezig met het realiseren van een bio-circulair productportfolio. Na een succesvolle pilot met de Famostar Nightlife, worden nu stapsgewijs alle polycarbonaat behuizingen van Famostar noodverlichting gemaakt van een bio-circulaire grondstof. Uiteraard zijn ook deze bio-circulaire noodverlichtingsarmaturen voorzien van 10 jaar armatuur– en 8 jaar accugarantie.
Project Vervanging viaduct Hoog Burel genomineerd voor Betonprijs
Het project Vervanging viaduct Hoog Burel is genomineerd voor de Betonprijs 2024 in de categorie ‘grensverleggende bouw’. Deze prijs wordt elke twee jaar uitgereikt door de Betonvereniging. De winnaars zijn toonaangevende projecten in de betonbouwsector om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton. Op 21 november vindt de uitreiking plaats.