Overzicht productnieuws

Regelgeving tegen oververhitting nieuwbouwwoningen

Per juli 2020 worden de eisen voor BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) van kracht. Minister Ollongren heeft het voornemen om tegelijkertijd met BENG een eis in te voeren die moet voorkomen dat huizen in de zomer binnen te warm worden.

Gratis white paper "Translucente vlakke platen, kunststof"

In de serie basiskennis-artikelen nu een white paper over translucente, lichtdoorlatende of doorschijnende vlakke kunststofplaten, die aansluit bij onze themapagina Verlic

IP-classificatie voor verlichtingsarmaturen

Armaturen voor buitenverlichting moeten uiteraard bestand zijn tegen weersinvloeden. Dit geldt met name voor het binnendringen van vocht en vuil.

Verlichting - terminologie

Binnen de wereld van verlichting wordt een veelheid aan grootheden en eenheden gebruikt. Om enig inzicht in verlichting te krijgen, leggen we hier de belangrijkste uit.

Noodverlichting

Bij het uitbreken van brand in een gebouw waarin veel mensen aanwezig zijn, is een veilige evacuatie van belang. Zodra de verlichting uitvalt, kan er paniek ontstaan en is een ontruimings-plan alleen niet voldoende.

Koeling met een warmtepomp

Koeling speelde bij kantoren altijd al een grote rol, maar nu begint in de woningbouw de vraag naar koeling ook toe te nemen. Met de verplichte energietransitie die de regering inzet, is de vraag hoe we het koelen aanpakken.

 

Aquathermie - thermische energie uit water

Oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater zijn allemaal bronnen voor warmte. We hoeven daarbij dus niet persé aan natuurlijke geisers en thermale baden te denken.

Mengvormen van ventilatiesystemen

In de praktijk is de klassieke NEN 1087-indeling van ventilatiesystemen aan het vervagen en er ontstaan mengvormen waarin natuurlijke en mechanische ventilatie gecombineerd worden.

Het belang van luchtdicht bouwen

Update 8 juli 2019 - De normen NEN 1087 en