Duurzaamheid & Energiegids overzicht  

12

90 klimaatkwetsbare wijken in Nederland

Klimaatrisico’s zijn nu nog nauwelijks ingeprijsd, waardoor woningen met hogere klimaatrisico’s zelden een prijskorting hebben bij woningaankopen. Hierdoor drukken de lasten van potentiële klimaatschade in de toekomst onevenredig zwaar op kopers, terwijl bij huizenbezitters onderwaarde dreigt, wat kan leiden tot een restschuld. Dat concludeert ABN AMRO in de studie ‘Stapeling klimaatrisico’s en financiële draagkracht op de woningmarkt’. 


Aardgasverbruik woningen daalt het meest in westen van Nederland

In 2022 verbruikten Nederlandse woningen bijna 22 procent minder gas dan een jaar eerder. Vooral in enkele Noord- en Zuid-Hollandse gemeenten daalde het aardgasverbruik sterk. In minder stedelijke gebieden, vooral in het noorden en oosten van het land, daalde het verbruik minder sterk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.


Invloed van energielabel op huizenprijs

Wat is op dit moment de invloed van energielabels op de huizenprijzen? En spelen er naast het energielabel nog andere zaken mee die van invloed zijn, zoals vloeroppervlakte, woningtype en locatie? Het Kadaster deed er onderzoek naar en trekt 4 conclusies.


Recordaantal warmtepompen geplaatst

Dit jaar plaatsen installateurs naar verwachting 167.000 warmtepompen in woningen. Dat is een toename van 51,8% ten opzichte van 2022. Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2024 groeide het aantal geplaatste warmtepompen vorig jaar ook al met 52%. In bestaande woningen is het aantal geplaatste warmtepompen dit jaar meer dan verdubbeld.


Sector slaat handen ineen voor prestatieborging van warmtepompen

Installateurs, fabrikanten en de overheid hebben afgesproken om samen te werken aan de prestatieborging van (hybride) warmtepompen. Hiermee krijgen kopers van een warmtepomp de zekerheid dat een warmtepomp een bepaalde warmtevoorziening en energiebesparing realiseert. Die zekerheid maakt de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker. De afspraken zijn onderdeel van het eerder aangekondigde plan om een (hybride) warmtepomp vanaf 2026 verplicht te stellen voor huishoudens van grondgebonden woningen die de aanschaf binnen zeven jaar kunnen terugverdienen.


200 miljoen voor grootschalige aanpak biobased bouwen

De verschillende betrokken ministeries* trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Biobased bouwen is een kansrijke methode om de impact op het milieu van de landbouw, industrie en de bouw te verlagen. De biobased bouwen ambitie is om in 2030 30 procent van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30 procent biobased materialen te realiseren.


Tegemoetkoming voor uitvoeringskosten landelijk gebied

Het rijk stelt dit jaar een eenmalige decentralisatie-uitkering beschikbaar als bijdrage aan de gemeentelijke kosten voor het opstellen van gebiedsprogramma’s. Daarin worden de opgaven uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied uitgewerkt. Het bedrag per gemeente volgt in de decembercirculaire 2023.


VBI biedt unieke nieuwgarantie op gebruikte kanaalplaten

In Rotterdam wordt hard gewerkt aan de Upcycle Mall, een milieupark waarvan het beeldbepalende gebouw volledig circulair wordt gebouwd. VBI levert voor het park gebruikte kanaalplaten met nieuwgarantie. Volgens Peter Musters van VBI sluit dit project perfect aan bij de bedrijfsstrategie van de vloerenproducent. “We bieden als VBI al een retournamecertificaat waarmee we ons verplichten geleverde kanaalplaten retour te nemen aan het eind van de levensduur van een gebouw. Ook proberen we de markt te stimuleren tot de- en remontabel bouwen. Daar voegen we nu een derde element aan toe, refurbished kanaalplaten met garantie.”


Levend beton verduurzaamt ARTIS-Aquarium

De restauratie van het ARTIS-Aquarium is in volle gang. De constructie van het rijksmonument is in 142 jaar tijd ernstig aangetast door het zoute water, waardoor de complete zoutwaterzijde van het gebouw vervangen moet worden. De restauratie grijpt ARTIS ook aan om het rijksmonument te verduurzamen en is samen met partners Salverda Bouw en BBN op zoek gegaan naar duurzame alternatieven.

Levend beton met microben en betonwapening van duurzaam basaltvezel beschermen het Aquarium straks tegen miljoenen liters water en verdubbelen naar verwachting de levensduur.


Schonere en stillere bouw dankzij € 1 miljard van Rijksoverheid

De bouwsector staat voor de gezamenlijke uitdaging om stappen te zetten naar een duurzame bouw. Met het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) wordt samengewerkt aan één aanpak om bouw-, onderhouds- en sloopprojecten schoner uit te voeren.


De binnenhaven van de toekomt: Smart Port Waalwijk

Op 1 november jl. werd de Regio Deal Midden-Brabant ondertekend. Binnen deze deal werken de Rijksoverheid, gemeenten, onderwijs- en kennisinstellingen en bet bedrijfsleven samen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven, wonen en werken in onze regio. Het Rijk investeert 12,5 miljoen euro in deze deal. Waalwijk ontvangt hiervan 3 miljoen euro voor het project Smart Port Waalwijk.


Edge en NUDUS onthullen ontwerp Net Zero Carbon-kantoorgebouw voor Coolsingel in Rotterdam

In samenwerking met de gemeente Rotterdam onthullen vastgoedontwikkelaar Edge en architectenbureau NUDUS met trots het ontwerp van EDGE Coolsingel. Dit innovatieve ontwerp, gelegen aan de Coolsingel in Rotterdam, combineert het architecturale erfgoed van Rotterdam met een toekomstgerichte visie. Met het doel om het eerste Net-Zero Carbon-kantoorgebouw van de stad te brengen, zetten Edge en NUDUS een nieuwe maatstaf op deze prominente locatie tegenover het stadhuis.