Afscheid van aardolie begint met binnenmuurverf IndekoGeo

Binnenmuren en plafonds zijn belangrijk voor de uitstraling van een woonkeuken, een gang of een slaapkamer.

Maar ook in een vergaderzaal, wachtruimte of klaslokaal is de kleur van de muren bepalend voor de sfeer. Binnen de verfmarkt is Caparol, een merk van het Duitse familiebedrijf DAW, toonaangevend als het gaat om binnenmuurverven. Die positie brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Opdrachtgevers, bewoners en gebruikers verwachten van een vooraanstaand merk verf die niet alleen mooi is, maar ook rekening houdt met milieu en gezondheid. Die opdracht neemt Caparol al tientallen jaren serieus.

 

Duurzame onderneming

DAW beschouwt de zorg voor de leefomgeving van oudsher als een vanzelfsprekende verantwoordelijkheid. Daardoor slaagde het bedrijf er bijvoorbeeld al in 1973 in een volwaardige watergedragen lak op de markt te brengen. En vorig jaar nog werd DAW onderscheiden als één van de drie meest duurzame ondernemingen van Duitsland.

 

Afscheid van aardolie

In 2017 kondigde Caparol het afscheid van aardolie aan. Met IndekoGeo introduceerde het verfmerk de allereerste premium muurverf met een bindmiddel geproduceerd uit herwinbare grondstoffen. Een opmerkelijke prestatie. De verwerkbaarheid van verf staat of valt namelijk met de kwaliteit van het bindmiddel. Caparol kreeg het als eerste voor elkaar om een ‘aardolievrij’ bindmiddel te ontwikkelen zónder concessies te doen aan de kwaliteit.

Tijdens de ontwikkeling lag vanaf het eerste begin de nadruk op het kwaliteitsaspect. Willem Karel, directeur van DAW Nederland, is er heel duidelijk over: ‘Dit merk staat voor topkwaliteit, dus wij kunnen niet aankomen met een duurzaam geproduceerde verf die helaas nét iets minder goed is dan de traditionele muurverf. Pas toen we ervan overtuigd waren dat IndekoGeo zich in alle opzichten kon meten met de bestaande topproducten, hebben we het op de markt gebracht.’ Iedere emmer IndekoGeo van 12,5 liter levert een besparing op van drie liter aardolie. De muurverf dekt buitengewoon goed en is schrobvast (dekking klasse 1, natte slijtage klasse 1).

 

Afval opnieuw gebruiken

Gemodificeerd zetmeel ligt niet direct voor de hand als grondstof voor verf. Toch bleek bij de ontwikkeling van het nieuwe product PlantaGeo dat aardappelschillen een waardevolle, kwalitatief hoogwaardige en volledig herwinbare basis zijn voor een prachtige witte binnenmuurverf. Zo zette Caparol opnieuw een stap naar schilderwerk in nieuwbouw en onderhoud met méér oog voor het milieu. Zelfs de verpakking van PlantaGeo (met uitzondering van het deksel) bestaat uit gerecycled materiaal.

 

Stap voor stap

DAW heeft ambitieuze doelstellingen met betrekking tot verantwoorde producten en duurzame productiemethoden, maar het bedrijf is óók realistisch. Marketingmanager Katrin Summ van DAW Nederland benadrukt dat haar werkgever de verfindustrie niet in één dag kan veranderen, maar wél stappen zet in de goede richting: ‘Eén van onze best verkochte muurverven, Indeko-plus, is sinds kort vrij van conserveermiddelen. Bovendien heeft Indeko-plus een dubbele dekkracht; dat betekent dat je minder verbruikt en dat is óók beter voor het milieu. Een ander bijzonder product is Sylitol Bio Interior, een muurverf op silicaatbasis. Deze verf bevat geen oplosmiddelen, weekmakers en conserveringsmiddelen en levert daardoor geen enkel probleem op voor mensen met een allergie.’

 

Lees ook Afscheid van aardolie begint met binnenmuurverf IndekoGeo.