Beplating van gevel valt of staat met het juiste materiaal

Bij beplating van een gevel is het van belang om het juiste materiaal te gebruiken. Het moet waterafstotend zijn, maar tegelijkertijd ook voldoende ademen om waterdamp door te laten. De gevel beplating mag volgens de bouweisen niet brandbaar zijn. Verder moet het materiaal druk- en buigvastheid hebben, maar toch goed verwerkbaar zijn. De beplating van fermacell voor gevels voldoet aan al deze voorwaarden.

 

De gevelbeplating die voldoet aan alle eisen

Gevelbeplating van fermacell bestaat uit cementgebonden, glasvezelversterkte sandwichplaten, die direct als stucondergrond voor buitendoeleinden gebruikt kunnen worden. Ze hebben een relatief laag eigen gewicht, een hoge druk- en buigvastheid, waterafstotend en toch ademend om waterdamp af te voeren. De gevelbeplating bevat geen brandbare materialen. De platen vallen hierdoor in de hoogste bouwstofklasse A1 (niet brandbaar). Deze gevelbeplating van fermacell voldoet dus aan alle gestelde eisen.

 

PowerPanel HD gevelbeplating, appartementencomplex Parkrand Amsterdam

 

fermacell Powerpanel HD – de gevelplaat

De Powerpanel HD verenigt alle belangrijke eigenschappen van de buitenbekleding in één bouwelement: weerbestendig, stabiliserend, brandwerend, geluiddempend, milieuvriendelijk en ongevaarlijk voor de gezondheid.

 

Toepassing als gevelbekleding en als hoogwaardige brandwerende bekleding

Voor de buitenwanden bij de houtskeletbouw moest tot nu toe een mengeling van verscheidene materialen gebruikt worden – met alle risico’s en voorzorgsmaatregelen die gepaard gaan met een materiaalverandering in de buitenhuid van een gebouw. Of er moesten compromissen gesloten worden over de eigenschappen van de gebruikte bouwmaterialen.

 

Met fermacell Powerpanel HD beschikt u over een toegelaten bouwproduct dat de volgende functies voor de buitenwandconstructie bij houtskeletbouw in zich verenigt:

  • statische functie als meedragende beplanking die de stevigheid verhoogt;
  • een duurzame en effectieve weerbestendigheid met een direct aangebrachte pleisterlaag.

 

De Powerpanel HD is een cementgebonden met glasvezel versterkte sandwichplaat met lichte toeslagstoffen in de vorm van geëxpandeerde kleikorrels (in de middenlaag) en schuimkorrels uit gerecycleerd glas (in de twee buitenlagen). De platen worden in de standaardformaten 1000 / 2600 / 3010 x 1250 x 15 mm vervaardigd.

 

Cementgebonden, glasvezelversterkte sandwichplaten met lichte toeslagstoffen, die meteen als stucondergrond voor buitendoeleinden te gebruiken zijn.

 

Ten gevolge van de geringe dichtheid van het in de plaatkern gebruikte granulaat van geëxpandeerde kleikorrels en gerecycleerd glasschuim granulaat hebben de fermacell Powerpanel HD platen een relatief laag eigen gewicht. De platen beschikken over een hoge druk- en buigvastheid, die bereikt wordt door een combinatie van het gerecycleerd glasschuimgranulaat in de kern en de glasvezelbewapening in de buitenste lagen van de plaat te verwerken.

 

De fermacell Powerpanel HD plaat is alleen uit minerale materialen samengesteld en bevat dus geen brandbare bestanddelen. De platen vallen hierdoor in de hoogste bouwstofklasse A1 (niet brandbaar) overeenkomstig EN 13501-1. fermacell Powerpanel HD is statisch inzetbaar. De plaat kan een bijdrage leveren in onder andere het opvangen van stabiliteitsbelastingen en verstijving van gevels bij toepassing in houtskeletbouw woningen en heeft een CE-markering met constructieve waarden.

 

fermacell PowerPanel HD plaat

 

Meer informatie vindt u in de brochure: ‘fermacell Powerpanel HD De buitengevelplaat - Productinformatie en verwerkingsrichtlijnen’

 

Bekijk de video ‘fermacell Powerpanel HD stootvaste buitengevel met stucwerk’:

 

 

Afbouwplaat tegen water en weer voor binnen én buiten

fermacell Powerpanel H2O

 

Gevelvullende elementen kunnen aan de buitenzijde worden voorzien van de fermacell Powerpanel H2O. Deze afbouwplaat beschermt constructies tegen water, wind, vocht en schimmels, bijvoorbeeld als geventileerde gevelbekleding met stucsystemen of steenstrips.

 

Bekijk de video ‘fermacell Powerpanel H2O Buitentoepassing - Verwerking geventileerde gestukadoorde vliesgevel’

 

Zie ook: Afbouwplaat tegen water en weer voor binnen én buiten: fermacell Powerpanel H2O