Trends en innovaties op het gebied van isolatie volgens Pittsburgh Corning

'De vraag of een lage EPC wordt bereikt door middel van isolatie óf installaties is niet meer relevant. Het gaat om de juiste mix, waarbij de energieverliezen zoveel mogelijk worden beperkt.'

'Mijn naam is Remko Perre en ik ben Salesmanager Nederland bij Pittsburgh Corning Nederland BV, producent van FOAMGLAS®.
De vraag die ik graag aan mijn collega isolatiebedrijven zou willen stellen:“Wie durft de uitdaging aan om te bouwen voor generaties lang?”


Welke trends & innovaties op het gebied van isolatie zijn er in jouw branche en wat gaan die ontwikkelingen betekenen voor jouw branche?

‘Dikker is beter’, is, als het gaat om isolatielagen, met de huidige nieuwbouw eisen minder vanzelfsprekend geworden. Uiteraard kan met grotere diktes de warmtestroom door constructies verder worden beperkt. Hier zit echter ook een economisch optimum c.q. maximum aan. Steeds belangrijker worden begrippen als  duurzaamheid en veiligheid. 

Duurzaamheid betreffende de milieuprestatie, maar zeker ook de levensduur- de langdurige prestatie, waarbij de eigenschappen van de isolatielaag behouden blijven. Om de kracht van onze isolatie in dit verband te benadrukken biedt FOAMGLAS® nu voor 5 beproefde (alles-in-één)platdak-systemen maar liefst 25 jaar garantie: Platdak25. Over duurzaamheid gesproken!
 
Met veiligheid wordt bedoeld dat het bouwwerk blijvend beschermd moet worden tegen invloeden van buitenaf. Dit kan vocht betreffen, we hebben immers steeds meer elektronica te beschermen, maar we hebben het hier ook over brandveiligheid. In de praktijk kunnen constructies zich anders gedragen dan in testopstellingen, bijvoorbeeld door afwijkingen in de opbouw, kleine schades, maar ook door onjuiste uitvoering. Bovendien komen er strengere eisen aan de rookweerstand van constructies. FOAMGLAS® -isolatie is waterdicht en onbrandbaar (Euroklasse A1) en biedt daarmee veilige oplossingen.' 


Welke EPC waarde is volgens jou het hoogst haalbare met isolatie? Welke rol spelen jullie producten in het behalen van die waarde?

'De vraag of een lage EPC wordt bereikt door middel van isolatie óf installaties is niet meer relevant. Het gaat om de juiste mix, waarbij de energieverliezen zoveel mogelijk worden beperkt. In theorie kun je een slecht geïsoleerd gebouw met een lage EPC realiseren. Dit zal overigens zeker geen comfortabel gebouw zijn.

Zoals boven reeds vermeld, gaat het, naast een optimale isolatieschil, ook om andere zaken zoals duurzaamheid en veiligheid maar uiteraard ook kierdichting, warmteterugwinning et cetera. Om de isolatieschil verder te optimaliseren hebben we de lambda-waarde van onze isolatie kunnen verlagen naar 0,036 W/mK, een verlaging van meer dan 12 %! Dit zonder in te boeten op de specifieke kenmerken. Hierdoor wordt de milieubelasting nog verder teruggebracht.' 


Wordt  “dunne” isolatie de ultieme vorm van isolatie of zou dat juist isolatie als draagconstructie zijn?

'Isolatie als draagconstructie kennen we al meer dan 25 jaar middels FOAMGLAS® PERINSUL koudebrugoplossing. De ultieme vorm van isolatie is een compleet gebouw geconstrueerd uit isolatiemateriaal. Hier bieden wij het antwoord in de vorm van ecologisch bouwen met de Koljern ™ technologie. Woningen worden compleet opgebouwd met constructieve elementen uit cellulair glas met lichtgewicht aluminium regels. Dit Koljern ™ ‘(cellulair) glazen huis’ is de bouwtechnologie van de toekomst waarbij constructie-elementen bestaan uit duurzaam isolatiemateriaal.   


Hoe dragen jullie producten bij aan de opdracht van bouwers om energieleverende woningen te bouwen?

'Het aanbrengen van een blijvend goed isolerende isolatielaag voorkomt, óók op de lange termijn, onnodige energieverliezen. Zo blijft er meer van de (duurzaam) opgewekte energie over voor andere zaken (waaronder teruglevering). 

Naast de isolerende werking is de isolatie ook drukvast. Deze eigenschap maakt het bijvoorbeeld mogelijk om zonnecollectoren etc. op het dak te plaatsen.

De water- en waterdampdichtheid van Foamglas® maken dit product ook uitermate geschikt voor toepassing in gebruiksdaken. Zoals in- en extensieve groendaken, welke zorgen voor een reductie in zowel CO2-uitstoot als in Urban Heating.'


Kun je een (recent) bijzonder project omschrijven, waarin (één) van jullie product(en) een belangrijke rol vervult?


'De afgelopen tijd zijn diverse aansprekende Openbaar Vervoer Terminals met onze isolatie opgeleverd. Bijvoorbeeld OVT Breda waarin hiermee 6.000 m2 plafondconstructie brandveilig wordt beschermd én geïsoleerd.' 


 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie