Trends en innovatie op het gebied van isolatie volgens Kingspan Insulation

'Beter isoleren heeft veel voordelen, zo kan je met beperkte dikte heel goed isoleren en dus het energiegebruik beperken'

'Mijn naam is Léon van Maurik – Marketing Manager bij Kingspan Insulation. Mijn vraag aan collega’s in de markt is de volgende; De gebruiker centraal stellen, daar draait het om, wat doen mijn collega’s om de gebruiker te laten ervaren hoe het is om in een hoogwaardige geïsoleerd gebouw te wonen  of werken?'

Welke trends & innovaties op gebied van isolatie zijn er in jouw branche en wat gaan die ontwikkelingen betekenen voor jouw branche?

'Er zijn recent weer grote stappen gezet op het gebied van de verbetering van isolatiematerialen. Zo hebben wij vorige maand ons eerste product gelanceerd uit onze Kooltherm range die de barrière voor isolatiemateriaal van lambda 0.020 heeft doorbroken! Ons nieuwe product heeft zelfs een lambda waarde van 0.018! Daarmee is het de best isolerende oplossing voor gangbare producten in de markt. Wel 10% beter dan onze vorige beste oplossing en tot wel 40% beter dan traditionele materialen zoals minerale wol. En dat allemaal zonder afbreuk te doen aan de overige producteigenschappen natuurlijk.


Beter isoleren heeft veel voordelen, zo kan je met beperkte dikte heel goed isoleren en dus het energiegebruik beperken. Maar slank isoleren betekent ook minder materiaal gebruik, zowel in isolatiemateriaal maar ook omdat je wanden dunner kunnen. Bijvoorbeeld; slanker isoleren levert bovendien meer daglicht in je woning op, en minder koude val over de vensterbanken. Allemaal verbeteringen van het comfort van de gebruiker. Verder is slank bouwen ook gunstig voor de ontwikkelaar, wat als je minder ruimte kwijt bent aan muren, heb je meer M2’s vloeroppervlakte wat weer inkomen oplevert.


Welke EPC waarde is volgens jou het hoogst haalbare met isolatie? Welke rol spelen jullie producten in het behalen van die waarde?

Een EPC van 0.0 of lager is te realiseren met isolatie. De vraag is echter wat is het optimum? Dus als je de theorie van de trias energetica volgt en de vraag beperkt, wat heb je dan nog nodig aan installatie’s om aan de overgebleven vraag te voldoen? Het optimum aan de isolatie waarde voor een gevel ligt zo rond een Rc van 7.5. Nog beter isoleren kan, maar dan wordt het effect steeds minder vergeleken bij wat het oplevert. De EPC is echter geen goed gewogen rekenmethode, die voor passief huizen of de nieuwe nZEB rekenmethode doet veel beter recht aan hoe een gebouw echt presteert. Via die methode kan je dan ook goed tot een optimum komen, want daar draait het uiteindelijk om, de beste oplossing bieden voor de gebruiker.


Wordt  “dunne” isolatie de ultieme vorm van isolatie of zou dat juist isolatie als draagconstructie zijn?

Momenteel zijn er geen goede isolatiematerialen die zelf ook constructieve eigenschappen hebben. Dat isolatie dan ook echt zelf constructief wordt ligt dan ook voor de korte termijn niet in de lijn der verwachtingen, maar wie weet wat bijvoorbeeld 3d printen op de bouw in de toekomst nog allemaal kan gaan brengen. Dun isoleren is daarom de trend die zich verder zal ontwikkelen de komende tijd, want meer met minder doen is en win win situatie voor alle partijen.


Hoe dragen jullie producten bij aan de opdracht van bouwers om energieleverende woningen te bouwen?

Onze producten dragen bij aan het beperken van de energievraag, hoe minder je nodig hebt des te eerder kan je met hernieuwbare energiebronnen voorzien in de je behoeften. Als je dus een hele goede energetische schil maakt beperkt je dus enorm de vraag, daarmee creëer je dus ook de mogelijkheid dat er ruimte is voor voldoende installaties om niet alleen aan de eigen energievraag te voldoen maar ook meer dan dat te produceren en dus energieleverend te worden. Goede isolatie is dus onmisbaar voor het bouwen van energieleverende woningen.


Kun je een (recent) bijzonder project omschrijven, waarin (één) van jullie product(en) een belangrijke rol vervult?

We horen graag waarom jullie product zo belangrijk is in dit project, en we plaatsen graag beeld hiervan. 
Vorig jaar opgeleverd, maar nog altijd een mooi project is de nul op de meter nieuwbouwwijk Groevenbeek Noord in Ermelo waar 39 starterswoningen zijn gebouwd die nul op de meter zijn.
Deze woningen zijn neer gezet door Van Wijnen met onze isolatie in de gevels. Deze woningen werden in een razend tempo verkocht en de huidige bewoners zijn zeer te spreken over hun nieuwe woningen, betere ambassadeurs voor duurzaam wonen kan je je niet wensen.
 

Bronvermelding foto's: Project Groevenbeek Noord, Ermelo. Ontwikkeld en Gerealiseerd door Van Wijnen (Vestiging Harderwijk).

Klik hier om terug te gaan naar de themapagina isolatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie