Isolatie

Themapagina NBD Online: ISOLATIE
Isolatie; met aangescherpte EPC-eisen, strengere geluidsisolatie- en brandwerendheidseisen kunnen we er niet omheen. Van de fundering tot en met het dak en eventueel in binnenwanden en plafonds wordt isolatie toegepast.
Kingspan Insulation Kootherm K15 Vliesgevelplaat Kooltherm K15

Kooltherm K15 Vliesgevelplaat
Kingspan Insulation B.V.

Isolatie voor gevels

Gevels isoleren met spouwisolatie is de goedkoopste en meest gangbare oplossing die in Nederland wordt toegepast. Een gevel aan de buitenzijde isoleren is ook mogelijk, dat wordt vaak met stucwerk gecombineerd. Na-isolatie van gevels is ook mogelijk. Met openingen is de spouw te vullen of men kan voorzetwanden aan de binnenzijde plaatsen.

IsoBouw SlimFix Flex, maatwerk met SlimFix dakelementen - Dakvenstervoorziening IsoBouw SlimFix Flex

IsoBouw SlimFix Flex, maatwerk met SlimFix dakelementen
IsoBouw Systems bv

Isolatie voor platte daken

In de isolatiematerialen voor platte daken wordt in toenemende mate ook onderscheid gemaakt, met name als het voor een gebruiksdak bestemd is. Parkeerdaken of daktuinen trekken qua belasting een wissel op de ondergrond. En naast de reguliere isolatiematerialen voor platte daken worden er ook specials zoals voor passiefhuis aangeboden.

Unidek Kolibrie R, dakrenovatie in plaats van bestaand dakbeschot Unidek Kolibrie R sandwichelement

Sandwichelement Unidek Kolibrie R
Kingspan Unidek B.V.

Isolatie voor hellende daken

Met geïsoleerde dakelementen worden geprefabriceerde elementen geleverd die het dak in één keer dicht leggen. Naast de extra’s maken fabrikanten vooral een onderscheid tussen dakelementen voor een gordingenkap of een sporenkap. Voor een rieten dak en of voor renovatie worden ook verschillende types geleverd.

Thermische en akoestische afwerking voor plafond en wand Sonatherm

Sonatherm thermische en akoestische afwerking voor plafond en wand
Asona Benelux b.v.

Isolatie voor plafonds

De isolatiematerialen die in plafonds worden verwerkt, hebben bijna altijd een geluidsisolerend en/of geluidsabsorberend doel. Voor dat laatste mogen ze niet weggewerkt worden, want dat zou het effect alleen maar teniet doen. Vandaar dat de isolatie vaak een bepaald uiterlijk meekrijgt waardoor het ook met een esthetische functie kan worden toepast.

Homatherm® flexCL 040 - Cellulose isolatieplaten Homatherm FlexCL 040

Homatherm FlexCL 040 - Cellulose isolatieplaten
Warmteplan B.V.

Geluidsisolatie en geluidsabsorptie

Geluidsisolatie en geluidsabsorptie zijn twee verschillende takken van sport. Voor akoestische isolatie tegen luchtgeluid is massa het belangrijkste criterium, akoestische isolatie tegen contactgeluid wordt met trillingdempers opgelost. Bij geluidsabsorptie moet de nagalm teruggedrongen worden.

Armstrong OPTIMA baffles Armstrong Baffles

Armstrong Baffles, akoestische geluidbeheersing
Armstrong Building Products B.V.

Homatherm® flexCL 040 - Cellulose isolatieplaten Homatherm FlexCL 040

Homatherm FlexCL 040 - Cellulose isolatieplaten
Warmteplan B.V.

Isolatieplaten

Isolatieplaten met hooguit een folie worden in deze groep samengevat. De isolatieplaten zijn veelzijdig toepasbaar, als vloerisolatie, spouwmuurisolatie of dakisolatie. Naast als themische isolatie kunnen ze ook als geluidsisolatie of als brandwering worden toegepast.

Knauf Insulation Polyfoam C-350 A XPS-Geëxtrudeerd Polystyreen

XPS-Geëxtrudeerd Polystyreen van Knauf Insulation
Knauf Insulation B.V.

Isolatie overig

Na-isolatie of aanvullende geluidsisolatie en isolatie van badkuipen, radiatoren vallen vooral in deze categorie. Maar ook isolatiematerialen die universeel inzetbaar zijn in gevels, daken of vloeren vallen hieronder.