Daken

Een dak vervult meerdere functies: niet alleen het buiten houden van regen, hagel en sneeuw, maar ook het binnenhouden van warmte, het buiten houden van geluidsoverlast door wegverkeer en luchtverkeer. Daarnaast moet een dak vaak ook esthetisch verantwoord zijn. Daken worden vaak gezien als de vijfde gevel van een gebouw. In dat oerwoud van eisen en mogelijkheden probeert NBD-Online je verder te helpen. Hier vind je de laatste trends in Daken, innovaties vanuit de fabrikant, bouwkundige informatie en nog meer interessante blogs en artikelen.

« Thema overzicht

Expertartikelen

{--ALT--}

Geef daken een hoger doel

De wereld verandert snel, ons klimaat wordt steeds extremer. Droogte en intense hitte zijn aan de orde van de dag, onderbroken door periodes van korte, hevige regenval. Geen wonder dat veel regeringen hun steden opnieuw willen inrichten en vormgeven, en nieuwe aanbevelingen en voorschriften uitvaardigen. De wereldbevolking blijft groeien, met een nooit eerder geziene migratiestroom. Als de vraag "Hoe kan ik bijdragen aan een betere wereld?" u 's nachts wakker houdt, lees dan verder!

{--ALT--}

Nieuwe generatie Gorter® RHT-dakluiken

Een onverwoestbare constructie en een nog ruimere daktoegang 

Gorter® presenteert haar nieuwe generatie RHT-dakluiken. De verbeterde versie heeft een zeer sterke, gepatenteerde constructie en is hiermee nog beter bestand tegen extreme belastingen die tijdens de bouw of de gebruiksfase kunnen voorkomen. 

{--ALT--}

Gordingloos bouwen met SlimFixXT Max

Het tekort aan mankracht op de bouw is een oplopend probleem. Een mogelijke oplossing is prefab-matig bouwen. Traditionele prefab-concepten zijn echter vrij kostbaar, ingewikkeld en vergen veel voorbereidingstijd. De tijdswinst zit vooral in het snel in elkaar zetten op de bouwplaats, maar er is nauwelijks marge voor eventuele fouten, wat het bouwproces weinig flexibel maakt. Met het nieuwe prefab-concept SlimFixXT Max biedt IsoBouw de oplossing. 


Basiskennis bouwkunde

{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Dakelementen, Sandwichelementen

Dakelementen of sandwichelementen zijn geprefabriceerde elementen, voorzien van isolatie en voor hellende daken ook van tengels of panlatten (of beide).
{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Dakkapellen

Met een dakkapel kan die donkere zolderruimte ineens ingericht worden als een sfeervolle slaapkamer -  de beschikbare woonruimte krijgt er een enorme boost van.
{--ALT--}

Basiskennis Bouwkunde: Lichtkoepels en daklichten

Lichtkoepels gaan al tijden mee, maar lichtkoepels met vlakglas, die hebben nog niet zo gek lang geleden het licht gezien.

Meer over

{--ALT--}

Geluidsisolatie in houtbouw

Houtbouw draagt bij aan de CO2-reductie in de bouw. De bouwmethode laat zich de aankomende tijd steeds meer in de bouwsector zien. De methode heeft vele voordelen, zoals sneller bouwen, lichtere constructie en de al eerder benoemde verkleinde impact op het milieu. Naast deze voordelen levert houtbouw wel een risico op voor een verminderde geluidwering. Een massief houten constructie ofwel CLT (Cross Laminated Timber) is veel lichter ten opzichte van betonnen muren en vloeren.  Om deze reden moeten er voorzieningen worden getroffen aan de basisconstructies, zoals ontkoppelingslagen, extra gewicht of massa-veer systemen. Met deze maatregelen is het mogelijk om wel te kunnen voldoen aan eisen met betrekking tot lucht- en contactgeluid. 

{--ALT--}

Nieuwe VELUX 2in1 en 3in1 dakramen zorgen voor meer daglicht én zijn makkelijk te plaatsen

Dakramen zijn een uitstekende manier om de hoeveelheid daglicht in een woonruimte te vergroten.
{--ALT--}

Verschillende aluminium dakranden elk met unieke eigenschappen

Het programma aluminium dakranden van Roval Aluminium is enorm uitgebreid. De variatiemogelijkheden in modellen en kleur zijn eindeloos. De basisvariant is de Roval-Standaard®. Zelfs deze basisvariant heeft unieke kenmerken. De extra massa zorgt voor meer stevigheid en een strakke uitstraling. Daarnaast heeft hitte dankzij de betere profilering van het oplegvlak minder invloed op eventuele vervorming. Twee dakranden die zijn afgeleid van deze basisvariant zijn de Roval-Classic PLUS ® en de Roval-Premium®, elk met zijn eigen en unieke eigenschappen.