Zonne-energie

De energie van de zon is op legio mogelijkheden te benutten als energiedrager. Denk hierbij aan zonnecollectoren die de energie van de zonnestralen absorberen en omzetten in warmte. Het is ook mogelijk de energie van de zon te absorberen en om te zetten in elektriciteit door middel van een zonnepaneel, ook wel fotovoltaisch paneel genoemd.

« Thema overzicht

Expertartikelen

{--ALT--}

HERTALAN® renovatie-oplossing spaart oude dakconstructies

Het oude PVC dak met minerale wol isolatie van een industriehal van Zuidberg in Ens was nodig aan vervanging toe. Verzakkingen door loopverkeer voor onderhoud en aangebrachte PV-panelen hadden lekkages veroorzaakt. Een schoolvoorbeeld van een veel voorkomend probleem op industriële daken in Nederland. In afgelopen decennia is juist dit soort daken vaak voor een goedkopere oplossing gekozen. Daken moesten dicht en geïsoleerd zijn, over multifunctionele toepassingen werd toen nog niet nagedacht.

{--ALT--}

Sharp onthult zonnepaneel van 435 Wp - krachtige TOPCon-technologie gecombineerd met een zwart frameontwerp

Sharp Energy Solutions Europe heeft zijn nieuwste product op het gebied van halve-celtechnologie geïntroduceerd: de NU-JC435. Dit zeer efficiënte N-type TOPCon zonnepaneel met monokristallijne siliciumcellen van 435 W wordt geleverd met een slank zwart frame en een witte folie aan de achterkant. Het NU-JC435 zonnepaneel kan zowel aan de lange als aan de korte zijde geklemd worden en biedt flexibele montagemogelijkheden. Het lichte ontwerp en de compacte afmetingen zorgen voor een eenvoudige hantering, waardoor dit zonnepaneel ideaal is voor residentiële, commerciële en industriële dakinstallaties.

{--ALT--}

Bevestiging op het dak en gevel

Steeds vaker worden er grote apparaten op het dak of aan de gevel geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan airco-units en warmtepompen, maar ook aan zonnepanelen. Vaak brengt dit uitdagingen met zich mee omdat er al veel op het dak bevestigd is. Daarbij spelen verschillende factoren mee, zoals windkracht, omstandigheden van het gebouw en het gewicht van de apparatuur. Hiervoor dienen berekeningen uitgevoerd te worden die de nodige precisie vereisen. De Walraven engineers hebben veel ervaring door een grote hoeveelheid aan diverse projecten. 


Basiskennis bouwkunde

{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Verwarming, algemeen

Of het nu wel of niet een strenge winter is, verwarmen moeten we allemaal.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Zonnecollectoren, zonneboilers

Als de zon vrij spel heeft is de instraling op een op de zon gericht vlak behoorlijk, maar ook bij een bewolkte hemel levert de diffuse straling nog redelijk wat energie op.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche panelen of PV panelen genoemd, zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse dakenlandschap.