Ventilatie

Ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat in ruimten waar mens of dier verblijven, en gebeurt door koolzuurgas, vocht en verontreiniging af te voeren en verse lucht aan te voeren. De luchtverontreiniging kan van verschillende aard zijn (bijvoorbeeld sigarettenrook, bacteriën en schimmelsporen, chemische stoffen, stof, geurstoffen). De noodzakelijke hoeveelheid te verversen lucht (het debiet) hangt af van de productie van vocht, koolstofdioxide (CO2) en verontreiniging en de aard van de verontreiniging, en van het aantal mensen of dieren die in die ruimten verblijven. Voor scholen, kantoren, ziekenhuizen en woningen gelden daarom verschillende normen. In België is sinds het EPB-decreet de ventilatie aan normen onderworpen in Nederland stelt het Bouwbesluit de normen per gebruiksfunctie.

« Thema overzicht

Expertartikelen

{--ALT--}

Wonen in de stad met uitzicht op groen

Ten westen van het Centraal Station van ’s-Hertogenbosch vind je het Paleiskwartier. In deze hypermoderne wijk vind je niet alleen talloze lekkere hotspots, maar ook meerdere bouwkundige parels. Met de toevoeging van Terrazzo wordt dat tweede luik nogmaals uitgebreid.

{--ALT--}

Arlu divina Slide

Glazen scheidingswanden worden pas echt interessant om ruimtes in huis zowel functioneel als esthetisch op de delen als je er ook elk type deur kan in verwerken. Met ‘Slide’ heeft divina een glazen schuifdeur in lijn met de wand. Deze Red Dot Product Award winnaar biedt zo – naast ook een hoek- en eindprofiel voor alternatieve opstellingen – eindeloos veel mogelijkheden met deze ‘steel look’ glaswand in strakke aluminium profielen.

{--ALT--}

Oplossingen voor stille ventilatie in en rondom huizen

De geluiddempende ventilatieroosters van Merford zijn specifiek ontwikkeld voor een brede range aan toepassingen. Ze zijn geschikt voor situaties waar grote luchthoeveelheden over een rooster wenselijk zijn en waar de inbouwruimte beperkt is. Zoals bij woning- en scholenbouw, omkastingen, parkeergarages en koel-/verwarmingsinstallaties. Er zijn twaalf verschillende typen roosters, met elk specifieke eigenschappen betreffende geluidisolatie, inbouwdiepte en luchthoeveelheid. Benieuwd geworden naar de (on)mogelijkheden? Lees hier meer over het AKR & AKH rooster.


Basiskennis bouwkunde

{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Luchtkanalen, ventilatiekanalen

Luchtkanalen verbinden de te bedienen ruimte met luchtbehandelingskasten, ventilatoren, regelapparatuur, kleppen en luchtroosters en dienen voor het transport van lucht.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Mechanische ventilatie (systeem D)

Bij het realiseren van woningen met een duurzaam keurmerk zoals NOM-woning, passiefhuis of (bijna) energie neutraal huis (BENG) wordt vaak gekozen voor mechanische ventilatie, al was het alleen maar omdat het een eis is van de keurende instantie (zoals bv.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Ventilatie, algemeen

Voor een gezonde leef- en werkomgeving is het noodzakelijk dat aan ruimten frisse lucht, zuurstof, regelmatig wordt toegevoegd.
{--ALT--}

Basiskennis Installaties: Ventilatiesystemen A, B, C, D (NEN 1087)

In deze Basiskennis Installaties besteden we niet alleen aandacht aan de klassieke indeling van de ventilatiesystemen volgens NEN 1087.

Meer over

{--ALT--}

2VV Luchtbehandelingskasten voor een prettig binnenklimaat

Bij nieuwbouw en renovatie krijgt de energieprestatie standaard veel aandacht, maar een gezond binnenklimaat blijft vaak onderbelicht. Terwijl dit van grote invloed is op de aspecten gezondheid, comfort en productiviteit van de gebruikers van het gebouw. Met de 2VV luchtbehandelingskasten kiest u voor klimaatbeheersing met een hoge kwaliteit. De vele mogelijkheden maken deze luchtbehandelingskasten geschikt voor bijna alle situaties in de utiliteit en (luxe) woningbouw.

{--ALT--}

Luchtbehandeling en ventilatie voor installateurs

Vortvent is al sinds 2004 importeur van Komfovent luchtbehandelingskasten. De medewerkers informeren installateurs graag over de mogelijkheden van deze producten. Geeft de installateur aan om welke hoeveelheden lucht het gaat en welke elementen er nodig zijn, dan biedt Vortvent in een rap tempo een goed onderbouwde offerte/selectie aan. Daarbij worden alternatieven genoemd voor een grotere of kleinere kast en er wordt gezorgd dat alles aan de benodigde eisen voldoet. “Daarnaast zorgen we ervoor dat de producten op tijd worden geleverd. Wanneer de installateur dat wil, 0ndersteunen we bij de inbedrijfstelling en zelfs bij het aansluiten op het gebouwbeheersysteem”, zegt Ton Kistemaker, eigenaar directeur van Vortvent.

{--ALT--}

JAZO Zevenaar bv

Je gebouw is intrinsiek nog van goede kwaliteit, maar esthetisch of functioneel niet meer? Dan brengt een renovatie of transformatie van JAZO mogelijk nieuwe toekomstwaarde. Bijvoorbeeld door het plaatsen van nieuwe deuren en ventilatieroosters, het verwijderen van chroom-6 of een esthetische upgrade van je gebouw met behoud van de bestaande functionaliteiten. Wat je ook voor ogen hebt, onze knowhow maakt het haalbaar. Technisch, esthetisch en passend bij je duurzaamheidsambities.