Zonwering

Hunter Douglas Rolgordijnsystemen EOS 500
Zonwering komt in vele varianten voor. Er zijn vaste zonweringen en beweegbare zonweringen, buitenzonweringen en binnenzonweringen. Zonwering kan met een architecturale kwalititeit echt iets aan de gevel toevoegen.
Renson Slidefix, horizontaal schuivende zonwering Renson Slidefix

Renson Slidefix, horizontaal schuivende zonwering
RENSON NV

Schermen en panelen

Zodra buitenzonwering met grote beweegbare delen wordt opgelost, kom je al gauw uit bij vouwschermen of schuifpanelen. Het is belangrijk dat ze goed en licht te verplaatsen zijn. Om dat comfort te vergroten is het in sommige gevallen ook mogelijk om vouwschermen of schuifpanelen elektrisch aan te sturen.

Zonneroosters

Zonnerooster vormen vaste elementen aan de gevel. Met uitkragingen en standaard of speciaal gemaakte roosters wordt een buitenzonwering gecreëerd. Zonneroosters zijn meestal niet te besturen. Vaak is het doel om de hoogstaande zon in de zomer te weren en de laagstaande ochtend-, avond- of winterzon binnen te laten.

Architecturale zonwering DucoSun Cubic DucoSun Cubic

DucoSun Cubic Architecturaal zonweringssysteem
Duco Ventilation & Sun Control NV

Buitenlamellen

Buitenlamellen kunnen vast of beweegbaar zijn. De materialisering loopt erorm uiteen, van glas, hout, kunststof tot aluminium. De vormgeving moet de balans tussen het tegenhouden van het zonlicht en het doorlaten van het daglicht oplossen. En het fluiten, want de lamellen krijgen flink wat windkracht te verduren.

Stabu bestektekst beschikbaar Pirisol Zip-Screen Windvast en insectenwerend rolscherm

Pirisol Zip-Screen Windvast en insectenwerend rolscherm
PIRISOL B.V.

Rolschermen en rolgordijnen

Rolschermen worden als buiten-zonwering toegepast, rolgordijnen worden als binnenzonwering toege-past. Daarmee verschilt de kwaliteit van de doeken, buiten moet het doek de invloed van het weer kunnen verdragen. Rolgordijnen zijn erg gevoelig voor verkleuring door het zonlicht, dat door het glas versterkt wordt.

Buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën bestaan uit lamellen die langs kabel of draad geleidt worden. Buitenjaloezieën zijn in zijn geheel ook weer op te halen. Bediening van de lamellen vindt binnen plaats, handmatig of met een schakelaar. Daarmee worden de kabels of draden aangestuurd die de jaloezieën in de gewenste positie brengen.

Cubola Cubola

Cubola - smart Dutch design
AVZ b.v.

Luifels

Luifels kunnen ook als vaste of als beweegbare zonwering dienen. Bij de beweegbare luifel is er wel vaak sprake van een vaste constructie, net als bij een vaste luifel. Een vaste luifel is ook stormvast te maken, dus die biedt bescherming bij elk weertype. Een beweegbare luifel is daar wat gevoeliger voor.

TronicTwin 120 CAP TronicTwin 120 CAP

TronicTwin 120 CAP ventilatie- en textielzonweringsysteem
Duco Ventilation & Sun Control NV

Valarmschermen, uitvalschermen

Valarmschermen zijn erg geschikt voor hoge ramen, omdat ze een verticale beweging met een uitval-beweging combineren. Daarmee zijn valarmschermen vaak ook sterker dan uitvalschermen. Uitvalschermen nemen meer diepte in beslag, maar kunnen daardoor weer als luifel dienen.

Metacon schaararmscherm Le Bonheur METACON SCHAARARMSCHERM

METACON SCHAARARMSCHERM Zonwering
Metacon b.v.

3M Prestige window film Prestige 40 3M Prestige

3M Prestige Window Films
3M Nederland B.V.

Zonwerende folie

Met zonwerende folies is een aanzienlijk aandeel warmtestraling en UV-straling tegen te houden, zonder dat het daglicht teveel wordt geweerd. Zonwerende folies kunnen aan de binnen- of aan de buitenkant van de ruit worden aangebracht. Folies zijn het overwegen waard bij renovatie-projecten, of als men de zonwering echt niet wil zien.

Zonwering voor dakramen

Omdat de zonwering voor dakramen een aparte tak van sport is, wordt het door veel dakraamfabrikanten zelf aangeboden. Zonwering voor dak-ramen is er ook in buitenzonwering en binnenzonwering in de vorm van lamellen of jaloezieën, screens en rolgordijnen. Voor dakramen op hoogte of voor extra comfort is besturing van de zonwering mogelijk.

Besturingssystemen

Zonweringen kunnen ook automatisch aangestuurd worden. De besturing registreert zonwaarden en windsnelheden en laat aan de hand daarvan zonweringen dalen, stijgen of kantelen. Niet voor iedereen is dit wenselijk en daarom is het vaak ook mogelijk om de zonwering van binnenuit handmatig te bedienen met schakelaars.

DucoTwin 120 CAP DucoTwin 120 ‘ZR’ AK CAP

DucoTwin 120 ‘ZR’ AK CAP ventilatie- en textielzonweringsysteem
Duco Ventilation & Sun Control NV

Zonwering met ventilatie

Met kozijnventilatieroosters met geïntegreerde zonwering worden 3 vliegen in een klap gevangen. De ventilatie houdt de lucht in de ruimte gezond, de zonwering voorkomt extra opwarming. En door de systemen te bundelen in compacte afmetingen zijn ze ook bijzonder fraai in het gevelbeeld te integreren.

Tibelly UNI XL Tibelly zonweringdoek

Tibelly zonweringdoek UNI XL naadloze kwaliteit
AVZ b.v.

Zonweringdoek

Naast de constructie bepaalt de kwaliteit van het stof mede de duurzaamheid en werkzaamheid van de zonweringen. Zonweringdoek wordt gebruikt in uitvalschermen, valarmschermen, rolschermen of screens en luifels. Op sommige typen zonweringdoek kunnen ook bedrijfsnamen en logo's worden gedrukt.