Vliesgevels

NBD Themapagina Vliesgevels
Met vliesgevelsystemen kunnen niet-dragende gevels opgebouwd worden. Aan de achterliggende verdiepingsvloeren of staalconstructie wordt de vliesgevel gemonteerd. De vlakken kunnen gevuld worden met glas, dichte panelen of met zonnepanelen.
Stabu bestektekst beschikbaar Hueck Trigon geïsoleerd vliesgevelprofiel

Hueck Trigon geïsoleerd vliesgevelprofiel
Hueck Aluminium Profieltechniek Benelux B.V.

Vliesgevels

Vliesgevels worden van aluminum of staal gemaakt. De diepte en de breedte van de kokers zijn afhankelijk van de afmetingen van de vliesgevel en de belasting die het op moet nemen. Als de krachten op de gevel aanzienlijk zijn, is het mogelijk om de kokers van binnen te verstevigen met een extra koker.

Gebogen vormen

Met de introductie van blobs in de architectuur, is het inmiddels ook mogelijk om met een vliesgevelsysteem ronde of gebogen vormen te creëren. Na extrusie van de profielen worden de elementen met speciale technieken gebogen en getordeerd. Bollen, cilinders of kegels vormen geen uitzondering meer.

Geluiddempende ventilatie susrooster MiniMax ‘ZR’ MiniMax ‘ZR’

MiniMax ‘ZR’ ventilatierooster
Duco Ventilation & Sun Control NV

Ventilatieroosters

Ventilatieroosters speciaal voor vliesgevels kenmerken zich door een discrete onzichtbare kalfplaatsing. Net zoals het glas wordt het ventilatierooster tussen de koker en deklijst ingeklemd. De afdekkap kan in dezelfde kleur als het kozijn worden uitgevoerd, zodat de vliesgevel en het ventilatierooster qua beeld in elkaar opgaan.

Kingspan Insulation Kootherm K15 Vliesgevelplaat Kooltherm K15

Kooltherm K15 Vliesgevelplaat
Kingspan Insulation B.V.

Isolatie

Vaak komen in vliesgevels ook gesloten panelen voor. Deze panelen moeten ook bijdragen aan de Rc-waarde van de gevel en worden daarom met isolatiemateriaal uitgevoerd. Veel soorten isolatiemateriaal zijn hiervoor geschikt, van zachte dekens tot hardere panelen.

Klimaatgevels

Een stap verder dan een vliesgevel, is een klimaatgevel. Een dergelijke actieve gevel kan ook gebaseerd worden op een vliesgevelsysteem. Deze dubbel opgebouwde gevels dragen actief bij aan de luchtverversing, opwarming en daglichttoetreding van een gebouw.