Personenliften

Schindler personenlift voor bestaande gebouwen
Personenliften kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie categorieën: tractieliften of elektrische liften, hydraulische liften en platformliften. Die laatste groep valt niet onder de Machinerichtlijn.
Möhringer machinekamerloze lift MKM Machinekamerloze lift MKM

Machinekamerloze lift MKM van Möhringer
Möhringer Liften b.v.

Elektrische liften

Met tractieliften kunnen zeer grote hoogten en snelheden bereikt worden. Bij de tractieliften hangt de liftkooi aan riemen en wordt door middel van deze riemen omhooggetrokken of gevierd. De liftmachine bestaat uit elektronische draaimotoren en tractieschijven. De riemen lopen over deze schijf, elk in een groef.

Schindler 2400 serviceliften Schindler 2400 servicelift

Serviceliften Schindler 2400
Schindler Liften B.V.

Hydraulische liften

Als een lift een zware belasting moet verplaatsen wordt vaak een hydraulische lift toegepast. De hydraulische lift heeft daarnaast vaak een kleinere hefhoogte en een lage snelheid. De begrensde lage snelheid is het gevolg van de vloeistof. Bij te hoge snelheid gaat de vloeistof ruisen in de nauw bemeten leidingen en ventielen.

Primeur Bedden-brandcardlift

Aesy Liften Bed- & Brandcardlift Primeur
Aesy Liften B.V.

Platformliften

De constructie van platformliften is vaak die van een schaarlift, of een mastlift met een groot platform. Een platformlift onderscheid zich in bediening en snelheid van normale liften. De bediening wordt vaak uitgevoerd met de zogenaamde vasthoudbesturing, waarbij een knop of sleutel constant vastgehouden moet worden om de lift te laten bewegen, dit in tegenstelling tot de overnamebesturing.