Domotica

NBD Themapagina Domotica
Domotica, gebouwbeheervoorzieningen, huisautomatisering: met deze termen worden elektronische systemen aangeduid, waarmee het gebruik van onderdelen in en rondom een woning worden geautomatiseerd, zoals airco, zonwering, garagedeuren en verlichting.
BTicino buitenposten Sfera New en Sfera Robur Sfera buitenpost van BTicino

Sfera buitenpost van BTicino
Legrand Nederland B.V.

Gebouwbeheervoorzieningen

Onbereikbare plekken worden toegankelijk, of ze nu op grote hoogte zitten, of omdat u met uw auto onderweg bent. Met domotica zijn bijvoorbeeld niet alleen een atriumzonwering of een schoepenzonwering automatisch te besturen, maar er kunnen ook metingen mee worden verricht en meldinstallaties aangestuurd worden.

VELUX INTEGRA elektrisch bedienbare tuimelvensters VELUX INTEGRA

VELUX INTEGRA elektrisch bedienbare tuimelvensters
VELUX Nederland B.V.

Automatisering in huis

Gemak dient de mens, is het motto. Gordijnrailssystemen, dakramen en zonweringen kunnen ook aan een domoticasysteem gekoppeld worden. Naast sensoren die het weer in de gaten houden, zijn deze onderdelen ook naar wens op afstand te openen of te sluiten.

Bticino livinglight schakelmateriaal, touchscreen met weergave energiegebruik, afdekraam nikkel Schakelmateriaal

Bticino Livinglight schakelmateriaal
Legrand Nederland B.V.

Schakelmateriaal

Domotica staat of valt met het schakelmateriaal. Afstandsbedieningen zijn mogelijk, ook via de smartphone of tablet, maar ook met schakelmateriaal dat op centrale plekken is gemonteerd, waarmee meerdere onderdelen aangestuurd kunnen worden. Hier kunnen bijvoorbeeld ook de dakramen op aangesloten worden.

KNX

Meerdere leveranciers op het gebied van domotica werken op basis van KNX, een internationale standaard. Componenten die KNX gecertificeerd zijn sluiten allemaal onderling op elkaar aan. Het systeem biedt veel mogelijkheden, maar moet vanwege de complexiteit meestal wel door een erkend installateur aangelegd worden.