Brandveiligheid

Saval blusschuimsysteem Hi-Ex
Mede door de stevig aangetrokken eisen in het Bouwbesluit zijn gebouweigenaren, ontwikkelaars en architecten er inmiddels helemaal van doordrongen dat brandveiligheid ook in een heel vroeg stadium in het ontwerp moet worden geïntegreerd.
brandwerende industriedeur JAZO Compro Flame

JAZO Compro Flame Brandwerende deuren
JAZO Zevenaar B.V.

Brandwerende deuren/kozijnen

Brandwerende deuren en kozijnen kunnen van hout of van staal zijn. Overigens bestaan vooral de 'houten' deuren, 'stalen' deuren en 'stalen' kozijnen vaak uit meerdere materialen die de brandveiligheid en benodigde sterkte te garanderen. De deur-kozijn combinatie wordt vaak op brand beproefd, maar afzonderlijk is ook mogelijk.

Staalkozijn brandwerende kozijnen 01 Brandwerende plaatstalen binnenkozijnen

Staalkozijn brandwerende plaatstalen binnenkozijnen
Staalkozijn Nederland b.v.

Pyropane la Defense, Parijs Pyropane

Pyropane gehard brandwerend glas
AGC Flat Glass Nederland BV

Brandwerend glas

Brandwerend glas wordt toegepast in deuren en glaswanden binnen, vanwege de brandcompartimentering waar ze deel van uitmaken. In gevels moet in sommige gevallen ook brandwerend glas worden toegepast, als daar aan de weerstand op brandoverslag (WBO) moet worden voldaan.

METACON RGS EI (1) 60 / EW 180 (Roller Gate Steel) brandwerende roldeur METACON RGS EI (1) 60 / EW 180

METACON RGS EI (1) 60 / EW 180 brandwerende roldeur
Metacon b.v.

Brandwerende rolluiken/rolschermen

Op locaties waar veel logistiek verkeer plaatsvindt worden vaak brand-werende rolschermen of brand-werende rolluiken toegepast om aan de brandeisen en functionele eisen te voldoen. De kieren zijn speciaal behandeld zodat daar doorheen de brand niet verspreid kan worden. Bij het uitbreken van brand zijn ze niet meer te gebruiken voor transport.

METACON RGT Roller Gate Textile brandwerend rolscherm 30-60-90-120 15 METACON RGT EW 30-60-90-120

METACON RGT EW brandwerend rolscherm
Metacon b.v.

Brandwerende plafonds

Om de veiligheid binnen een brandcompartiment te garanderen, mag een plafond binnen de geëiste tijd niet bezwijken en naar beneden komen. Daarnaast bieden brandwerende plafonds ook ruimte aan luchtkanalen, leidingen en kabelgoten, die anders van brandwerende voorzieningen moet worden voorzien.

PROMATECT®-100 onbrandbare platen voor brandwerende constructies en industriële toepassingen PROMATECT®

Brandwerende constructies met PROMATECT
Promat B.V.

Brandwerende bekledingsmaterialen

Constructieonderdelen die deel uitmaken van de draagconstructie moeten soms tot maar liefst 120 minuten bestand zijn tegen het bezwijken bij brand. Stalen onderdelen kunnen worden bekleed met brandwerende bekledings-materialen. Uiteraard heeft dit alleen resultaat met een zorgvuldige afwerking van de naden.

Brandwerende binnenwanden

Naast wanden van steenachtig materiaal, dat bij een bepaalde minimum volumieke massa brandwerend genoeg van zichzelf is, is het ook mogelijk om brandwerende wanden met minerale wol en gipsplaten op te bouwen. Hoe hoger de WBDBO eis, hoe dikker het pakket wordt. Aan de verwerking van de gipsplaten worden eisen gesteld.

BIS Pacifyre MK II Brandmanchet Brandwerende Systemen

BIS Brandwerende Systemen
Walraven B.V.

Brandwerende doorvoeren

Leidingen die door brandcompartimenteringen lopen, moeten bij de doorvoer door de muren ook voldoende brandwerend worden uitgevoerd. Brandmanchetten voorkomen dat op die gevoelige plekken de brand binnen de gestelde tijd niet naar het volgende compartiment kan overslaan.

Chubb Fire & Security, haspelkast statief model H open Chubb Haspelkasten

Chubb Haspels en Haspelkasten
Chubb Fire & Security B.V.

Brandbestrijding

Het type brandblusser hangt af van de soort brand dat wordt verwacht en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Daartoe zijn er 3 soorten blussers op de markt: poeder-, schuim- of CO2 brandblussers. Het aantal benodigde brandblussers hangt samen met het verwachte risico op brand, de omvang van de brand en het aantal medewerkers.