De Volharding in Artis, Amsterdam: Een Prijswinnend Dak

Verduurzaming en esthetiek gaan met RHEINZINK hand in hand

De Volharding is één van de 26 Rijksmonumenten op het terrein van Artis. Dit gebouw was oorspronkelijk een rijstpakhuis en is sinds 1867 onderdeel van de dierentuin. In 2022 onderging het gebouw een grondige renovatie en verduurzamingsslag. Deze verduurzaming past binnen de ambitie van Artis om in 2030 een park zonder ecologische voetafdruk te zijn.

Het zinken roevendak, inclusief de onderliggende constructie, zijn volledig vervangen. Opmerkelijk is de integratie van zonnepanelen tussen de roefkappen. De frameloze zonnepanelen zijn speciaal op maat gemaakt en voorzien van een kleur zodat deze wegvallen tegen het zinken oppervlak van het roevendak. Het monumentale karakter van het traditionele dak wordt hierdoor minimaal aangetast.

De Volharding is het eerste rijksmonument waarbij zonnepanelen een harmonieus geheel vormen met een zinken roevendak. Met een dak vervaardigd van RHEINZINK CLASSIC walsblank en op maat gemaakte zonnepanelen, voorzien van een kleur die perfect aansluit bij het roevendak, biedt dit project een harmonieuze blend van traditie en innovatie.

Tussen de roefkappen zijn felsnaden toegepast, waarop de RHEINZINK zonnepanelen zijn bevestigd met RHEINZINK-PV montageklemmen. Voor dit project zijn deze klemmen speciaal geproduceerd in een blank geanodiseerde uitvoering, waardoor ze een onopvallend, maar cruciaal onderdeel van het geheel vormen.

De Volharding is uitgeroepen tot "Dak van het Jaar 2022". De jury prijst het dak voor zijn ongeëvenaarde esthetische kwaliteit, innovatie, functionele kwaliteit, samenwerking, veiligheid en duurzaamheid. Kortom, De Volharding in Artis, Amsterdam, is niet alleen een voorbeeld van mooi architectuur, maar ook een inspirerend voorbeeld van hoe we traditie en vooruitgang kunnen verenigen in ons streven naar een duurzamere toekomst. 

Vermeldingen:
Jobse Leidedekkers, Middelburg
Nico de Bont, Vught

Onderwaater Architecten Ingenieurs, Alphen aan den Rijn

Met dank aan Artis voor het gebruik van de foto's.
Meer informatie over RHEINZINK-PV? Klik hier.

« Nieuws overzicht