Brandvertragend hout voor veiliger bouwen

Veiligheid eerst; Wij begrijpen hoe belangrijk brandveiligheid is. In veel bouwvoorschriften is het gebruik van brandvertragend materiaal verplicht in specifieke situaties, zoals commerciële gebouwen, scholen en openbare instellingen. Het gebruik van brandvertragend hout helpt om aan deze voorschriften te voldoen. 

Waarom kiezen voor brandvertragend hout?

Hout geeft een project een natuurlijke en duurzame uitstraling. Echter denken veel mensen dat hout een te brandbaar materiaal is en daardoor niet geschikt is om te gebruiken bij brandgevaarlijke situaties. Echter is hout, met de juiste behandeling, een zeer geschikte én duurzame toepassing.

Brandvertragend hout is speciaal ontworpen om de verspreiding van brand en rookontwikkeling te vertragen, waardoor kostbare seconden worden gewonnen om levens te redden en schade te beperken. Door de juiste behandeling kan je zelfs met hout brandveiligheidsklasse-B van het bouwbesluit behalen. 

Hout draagt bij aan een circulaire industrie

Bij de bouw worden de eisen voor circulair bouwen steeds strenger. Zo moet in 2050 de Nederlandse economie 100% circulair zijn. De bouwbranche is een grootverbruiker van grondstoffen en energie én een medeveroorzaker van een enorme berg afval. Door bij projecten te kiezen voor duurzame (constructie)materialen zoals hout is er maximale hergebruik na sloop mogelijk. Dit door het, in potentie, on-uitputtende en hernieuwbare karakter van hout.  Daarnaast is hout als afvalproduct vele malen milieuvriendelijker dan andere bouwmaterialen.

Lees onze bijdrage in het NBD E-Magazine Brandveiligheid. Klik op de afbeelding hieronder.

Brandvertragend hout

Voor brandvertragend hout hebben wij SafeWood Color ontwikkeld. Dit is geschikt voor interne en exterieure toepassingen. Voor de gevel moet het behandeld worden met een FireStain. De FireStain beschermt de brandvertraging zodat er geen uitloging plaatsvindt. Deze FireStain dient periodiek onderhouden te worden volgens een onderhoudscyclus.

Onderhoudsvrij brandvertragend hout

Voor gevelproducten waar geen onderhoud wenselijk is hebben wij SafeWood FRX (Fire Retardent Exterior) ontwikkeld. Een onderhoudsvrije en brandvertragende oplossing voor gevelbekleding. Na het impregneren met de brandvertragende, kleurloze behandeling voldoet SafeWood FRX aan Euroklasse-B.

De natuurlijke uitstraling van het hout blijft behouden en is bestendig tegen weersomstandigheden waarbij de brandvertragende behandeling niet uit hout spoelt.

Of u nu een woning, kantoor, winkel of industrieel gebouw bouwt, wij bieden met Safewood de juiste oplossing voor u.

« Nieuws overzicht