Geventileerde gevelconstructies

Rockpanel gevelbekleding past perfect in een geventileerde gevel-constructie. Maar wat is een geventileerde gevel precies? Het concept is bedacht in Noorwegen. De techniek van buitenmuren die bekleed warden met hout, waarbij er boven en beneden openingen waren voor waterafvoer werd aanvankelijk gebruikt voor schuren. Later bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat een geventileerde gevel veel voordelen heeft.

Wat is een geventileerde gevel (rainscreen cladding)?

Een geventileerde gevel is een gevelconstructie met een luchtspouw tussen de isolatie en de gevelbekleding. Deze spouw is bovenaan en onderaan open, waardoor de gevel op een natuurlijke manier wordt geventileerd.

Je zou een geventileerde gevel met een regenjas kunnen vergelijken: zo’n gevel beschermt een gebouw tegen de weersinvloeden en creëert tegelijk een gezond binnenklimaat. Daarom wordt zo’n gevelbekleding in het Engels ook vaak aangeduid als ‘rainscreen cladding’.

Waarom zou ik kiezen voor een geventileerde gevel?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een geventileerde gevel meerdere voordelen biedt ten opzichte van andere bouwtechnieken. Wanneer een bakstenen of een betonnen muur voortdurend aan regen wordt blootgesteld, werkt hij uiteindelijk als een spons als gevolg van de poreuze aard van de materialen.

Bij geventileerde gevels daarentegen kan het water in de spouw worden afgevoerd en kan ander vocht via de spouw verdampen. Door de open voegen kan de gevel weliswaar nat worden in de spouw, maar dat vocht verdampt snel dankzij de ventilatiestroom in de luchtspouw.

Constructie met een geventileerde gevel & binnenklimaat

Het gebruik van een geventileerde gevel-constructie helpt om een gezond binnenklimaat te creëren. Hoe dit werkt? Een geventileerde gevel beperkt de rechtstreekse impact van de zon op het gebouw en de muren warmen niet zo snel op als andere constructies tijdens de zomer, met dank aan de constante luchtstroom in de spouw die de constructie continu koelt. Met een goed ontworpen/gebouwde gevel kun je de negatieve effecten van condensvorming voorkomen, omdat water zal opdrogen of weglekken. Algen en vochtproblemen komen niet voor en schimmels kunnen niet groeien, aangezien de gevel ‘zelf ademt’.

Vraag je gratis monster aan

Ben je nog niet 100% overtuigd? Of weet je nog niet welke van onze 200+ kleuren en designs het beste bij je ontwerp past? Vraag gerust een gratis productmonster aan en ervaar Rockpanel zelf.

« Nieuws overzicht