Een zwevende woning: het Suspension House in Noord-Californië

Boven een beek die wordt gevoed door een waterval in de bossen van Noord-Californië zweeft een drie verdiepingen tellende, met RHEINZINK beklede, glazen woning. Deze woning, bekend als het Suspension House, lijkt de zwaartekracht en de tijd te trotseren. De uitgebreide renovatie - ontworpen door Fougeron Architecture - moderniseerde en breidde een bestaand huis uit, waarbij de constructie zorgvuldig werd verbeterd en het harmonieus werd geïntegreerd in het landschap.

Oorspronkelijk bestond het in 1968 gebouwde Suspension House uit twee verdiepingen met een houten frame en kleine ramen. Fougeron Architecture legde een verbinding tussen het huis en de natuurlijke omgeving door gebruik te maken van transparante materialen en doordachte zichtlijnen. De nieuw toegevoegde derde verdieping herbergt de slaapkamer en flexibele ruimtes en geeft een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het huis is van de voet tot aan het dak bekleed met een combinatie van RHEINZINK-prePATINA blue-grey felsbanen en plankpanelen. Door uitsluitend zink als buitenbekleding te gebruiken kon Fougeron Architecture het gebouw in drie dimensies omhullen: de gevel, het dak, de boeidelen en de onderkant van de overstekken zijn met zink bekleed. Onder invloed van het weer en de omgeving ontwikkelt het materiaal gedurende zijn levensduur van wel honderd jaar of langer een levendige patina. Het onderhoudsvrije en zelfherstellende karakter van RHEINZINK was hierbij mede doorslaggevend.

Gezien het risico op bosbranden in het dichtbeboste terrein, werd de voorkeur gegeven aan brandwerende bouwmaterialen. Het aanbrengen van het zinkwerk vergde daarom een nauwkeurige installatie, ook gezien het feit dat het huis slechts eens in de honderd jaar opnieuw bekleed mag worden. Het zinken dak ondersteunt een fotovoltaïsch systeem dat het huis van stroom voorziet.

Architect: Fougeron Architecture; San Francisco
Aannemer: Young & Burton, Inc.; San Ramon, California
Zinkwerk: Concord Sheet Metal; Pittsburg; California
Foto’s: Joe Fletcher Photography

Technische informatie:

Gevel: RHEINZINK-prePATINA blue-grey plankpanelen, 149 m²
Dak: RHEINZINK-prePATINA blue-grey felssysteem, 237 m²

« Nieuws overzicht