DOK1620: vijf stoere hofwoningen in de eerste circulaire wijk van Amsterdam

Dat het écht anders kan, bewijst Amsterdam met de herontwikkeling van de wijk Buiksloterham. Dit gebied, dat ooit ruimte bood aan een van de meest vervuilende industrieën van de stad, verandert nu in een circulaire stadswijk voor wonen en werken. In deze circulaire wijk bouwt Bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden onder de naam DOK1620 een vijftal riante woningen. Voor de bekleding van de gevels van deze aan een hof gelegen woningen koos WE Architecten voor verschillende duurzame oplossingen.

DOK1620 bestaat uit vijf woningen -met woonoppervlakken van 170 tot 186 m2- die met een ruime woonkeuken, een living, een vide, drie slaapkamers en twee badkamers alle ruimte bieden voor een comfortabel leven. De woningen zijn bovendien uitgerust met flinke thuiswerkruimtes. Dat DOK1620 met haar gevarieerde karakter aansluit bij de industriële uitstraling van de rest van de wijk is onder meer te danken aan de variëteit in dak- en gevelafwerkingen. De vijf gevels zijn -in willekeurige volgorde- verrijkt met bamboe, Cortenstaal, Marugame, gerecyclede steenstrips en composietsteen. Materialen die prima te verwerken zijn op de prefab houtskeletelementen van het plan. We praten erover met architect Erik de Vries en Holonite accountmanager Bas van Vliet.

Toolbox van we architecten

‘De vijf woningen in dit project moesten waar mogelijk een eigen look en karakter krijgen. Om dat te realiseren, wilden we gedurende het hele proces zo flexibel mogelijk zijn,’ vangt Erik aan. ‘Bovendien wilden we graag ons steentje bijdragen aan een circulaire bouw. Daarom moesten de gevels demontabel zijn en gemaakt zijn van gerecycled materiaal of van materiaal dat te recyclen is. Bovendien zouden we voor gevels kiezen die gebruiksklaar waren, geen opties die nog een extra coating nodig hadden. Met deze gegevens hebben we een toolbox gemaakt waarmee de opdrachtgever zelfs tijdens het bouwproces nog van alles te kiezen had. Als er tijdens de opbouw behoefte bleek aan een twee- of driedeling in de gevel, aan een unieke dakvorm of aan een extra balkon of loggia, bevatte de toolbox verschillende opties die hierop aansloten.’ Alle in de toolbox aanwezige geveloplossingen zijn demontabel en gerealiseerd uit gerecycled of duurzaam materiaal zoals verkoold hout of gerecyclede gevelstenen. Deze materialen zijn verwerkt in het materialenpaspoort van Madaster, zodat men later bij hergebruik de eigenschappen kan terugvinden.

Massief karakter

‘In eerste instantie hadden we vanwege het gewenste massieve karakter het idee om de gevel van een van de woningen van beton te maken. Omdat deze optie vanuit duurzaamheidsoogpunt een minder voordehand liggende optie was, besloten we te zoeken naar een alternatief. Dat vonden we in Holonite.’ Holonite bestaat uit een hoogwaardig composietmengsel waarin verschillende steengerelateerde vulstoffen vermengd zijn met een bindmiddel. De gladde en waterdichte oppervlak afwerking staat garant voor een natuurlijke en chique uitstraling van het product. ‘Dit product is duurzamer, lichter te ontwerpen en wat betreft levensduur, door onder meer het Nederlands klimaat, een betere optie dan betongevels. We hebben dan ook bewust voor Holonite gekozen. Het gladde materiaal geeft vuil en begroeiing nauwelijks kans om te hechten en het is makkelijk schoon te maken. We hebben wél even getwijfeld over de naden die het gebruik van Holonite met zich meebrengt, maar dankzij de bemonstering, het vele contact met Bas en de bewijslast in referenties raakten we snel overtuigd van deze toepassing.

Geschikt voor kadering én volledige gevels

Bas vult aan: ‘Holonite is natuurlijk al meer dan vijftig jaar toonaangevend op dorpel- en gevelbelijningselementen als raamdorpels, muurafdekkers en spekbanden voor de woning- en appartementenbouw. Wij hebben inmiddels al meer dan vijftien jaar ervaring met het toepassen van gevelelementen in de vorm van kaders en gevelplinten in het gevelbeeld en geven de benodigde ondersteuning qua verwerking- en montageadviezen. Het toepassen van Holonite als volledige gevelelement is dan ook een logische vervolgstap en hebben we de afgelopen jaren al enkele malen gedaan. De woning in DOK1620 bewijst dat Holonite niet alleen geschikt is als lichtgewicht belijningselement maar ook voor de bekleding van een volledige gevel.

Gevels met een eigen identiteit

In de gevels van de woningen van DOK1620 zijn duidelijke verspringingen waar te nemen. Achter deze blinde geveldelen bevinden zich de badkamers en walk in closets van de woningen. Voor de verspringingen in de gevel met Holonite heeft het bedrijf een mal op maat gemaakt. Omdat het patroon een repeterend karakter kent, is de mal geschikt voor alle vier de delen per verspringing. De dakrand is afgewerkt met kitloze muurafdekkers van Holonite. Het voordeel is dat kitnaden niet hoeven worden vervangen. Een onderhoudsvriendelijke oplossing voor de toekomst. Bas licht toe: ‘Holonite is naast producent van standaard bouwelementen voor de reguliere bouw steeds vaker een partner en een meedenker met een adviserende rol in het project. Door het op maat creëren van eigentijdse gevelelementen voorzien we elk gebouw van een eigen identiteit. Het woonhuis in DOK1620 met Holonite oplossingen is daar het sluitende bewijs van.’

Bron:  Marieke Pool Foto: Keesnan Dogger

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie