Elk bedrijf heeft ermee te maken – Het aankomende EU verbod op PFAS-/fluorhoudende blusmiddelen

Het tijdspad voor het aanstaande EU verbod op PFAS-/fluorhoudende schuimblussers en schuimbluswagens is bekend. Het tijdspad naar deze wetgeving toe, bepaalt dat elk bedrijf dient te gaan acteren. Met het in gang zetten van de transitie naar fluorvrij, helpt Saval bedrijven met de keuzes voor het kostenbewust uitfaseren - vóór het definitieve verbod in 2029.

Het tijdpad naar het definitieve Europese PFAS-verbod in beeld

Het tijdspad naar deze wetgeving toe, de rol van de ECHA en het standpunt van het Committee for Risk Assessment (RAC) bepalen dat de markt dient te gaan acteren. De start van het uitfaseren van PFAS-/fluor is daarmee zeer actueel geworden. 

Waarom nu al starten met de transitie naar fluorvrij?

De schadelijke eigenschappen die PFAS (de verzamelnaam voor zo’n 10.000 stoffen) heeft voor het milieu en onze gezondheid, is uiteraard reden 1 om met z’n allen een steentje bij te dragen. Dat is enkele jaren geleden al de beweegreden geweest voor Saval om te starten met de productie van fluorvrije blusmiddelen. 

Bepaalt is dat bedrijven in Europa voor 2029 al hun PFAS-/fluorhoudende blustoestellen vervangen dienen te hebben. Vanaf 2024 wordt de levering van PFAS-houdende schuimblussers al aan banden gelegd. Beide maalpalen zijn wettelijk verplicht gesteld door de aankomende Europese wetgeving op dit gebied. Door de risico’s van PFAS in blusschuim krijgt deze aankomende wetgeving zelfs voorrang op het algemene PFAS verbod wat momenteel veelvuldig in het nieuws is. Dit houdt in dat 3 miljoen brandveiligheidseenheden alleen al in Nederland vervangen moeten gaan worden vóór 2029.

Ook de blusmiddelen voor vet- en accubranden (Li-Ion) dienen vervangen te worden door fluorvrije oplossingen. Voor vorstgevoelige locaties zijn de poederblussers van Saval een uitstekend alternatief. Voor professioneel advies ben je bij de enige producent van PFAS-/fluorvrije schuimblusmiddelen in Nederland, aan het juiste adres. 

Professioneel advies

Een feit is dat de markt dient te gaan acteren vóór het onomstotelijke PFAS verbod in 2029. Kijk voor actuele informatie op www.saval.nl/fluorvrij en laat je adviseren door professionals via het contactformulier.

Klik hier voor meer informatie... 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie