Vloerisolatie, nog belangrijker dan gedacht

Lange tijd werd gedacht dat het niet belangrijk is waar je begint met isoleren. Dit is een groot misverstand. Het staat vast dat je moet beginnen bij de vloer. ‘Wanneer de vloer als laatste wordt geïsoleerd zullen vocht en schimmels zich daar concentreren aangezien de vloer dan de koudste (en vochtigste) plek is’, aldus TKI Urban Energy. De warmtebeelden geven weer hoe belangrijk vloerisolatie is in het bestrijden van schimmel en huisstofmijt. 

De warmtebeelden laten het verschil zien tussen een wel en niet-geïsoleerde begane grondvloer. Links, bij de niet-geïsoleerde vloer, is de kleur donkerder (= kouder). Daar is ook de luchtvochtigheid hoger. Huisstofmijten hebben tenminste een relatieve luchtvochtigheid (RV) nodig van 65% om activiteit te kunnen ontwikkelen.

Deze kritische waarde wordt onder de stoel op de niet-geïsoleerde vloer al bereikt wanneer de RV van de lucht binnen 53% is. Bij de geïsoleerde vloer is het dan nog maar 58%. Vloerisolatie bestrijdt dus de huisstofmijt (en daarmee ook schimmel) vanwege het drogere milieu onderin de woning.

Hoe beter de vloerisolatie, des te slechter de huisstofmijt gedijt. Dit wordt nog versterkt door de dynamische effecten die optreden tijdens opwarmen en afkoelen. Een goed geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud, maar warmt ook sneller op en koelt langzamer af dan een slecht geïsoleerde vloer. Dit heeft een positieve invloed op de luchtvochtigheid bij de vloer.

Meer onderzoek nodig

Het verwarmen van woningen op de begane grond kost veel meer energie dan het verwarmen van hoger gelegen woningen van hetzelfde type. Dit meerverbruik komt weliswaar door de permanente afkoeling via de begane grondvloer, maar slechts een klein deel van het meerverbruik gaat rechtstreeks via de vloer verloren. Het grootste deel verdwijnt via muren, ramen en ventilatie. Dat komt omdat woningen op de begane grond warmer en langer gestookt moeten worden voor hetzelfde binnenklimaat. De binnentemperatuur moet hoger zijn om de lage temperatuur van de vloer te compenseren. Daarnaast is het stookseizoen veel langer.

Vloerisolatie beïnvloedt het totale energieverbruik

De energiebesparing met vloerisolatie bestaat dus niet uitsluitend uit de beperking van het warmteverlies door de vloer. Vloerisolatie beïnvloedt het totale energieverbruik van de woning. Naarmate de vloerisolatie beter is, wordt het stookseizoen korter en hoeft er minder heet gestookt te worden. Er gaat dus ook steeds minder warmte verloren via de muren, de ramen en door ventilatie. 

Klik hier voor meer informatie...

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie