Heden en verleden komen samen in nieuw lessenaarsdak Fenixloods II Rotterdam

Van een monumentale op- en overslagloods naar een gedurfd icoon voor de Rotterdamse havengeschiedenis. Tijdens de transformatie van FENIX op Rotterdam-Katendrecht smelten heden & verleden, uitstraling & maakbaarheid en functionaliteit & duurzaamheid op unieke wijze samen.

Kingspan Light + Air werd twee jaar geleden benaderd door Dura Vermeer Bouw Heyma BV. Op het dak van FENIX moest een nieuw lessenaarsdak van 145 meter lang en ruim 3 meter breed geplaatst worden, op een bestaande betonnen onderconstructie.

De opdracht

Droom en Daad is een fonds dat investeert in kunst- en cultuurprojecten voor een mooi en aantrekkelijk Rotterdam. “Voor FENIX had de stichting een uitdrukkelijke wens”, aldus Frank Jansen, Sales & Projectmanager bij Kingspan Light + Air.

“De voormalige havenloods moest in oude glorie hersteld worden. Alle producten die werden toegevoegd moesten uit het verleden lijken te komen, maar dan met de prestatie-eisen van nu. Voor ons lessenaarsdak betekende dat de uitstraling van het oude systeem, maar dan met een uitstekende waterdichtheid.”

Projectspecifieke oplossing

Het lessenaarsdak voor FENIX is opgebouwd uit aluminium roedes, waarin de ruiten tweezijdig gedragen en ingeklemd worden. “Aan de basis ligt ons BA-2 systeem, dat specifiek voor FENIX is doorontwikkeld en perfect aansluit bij de beoogde look & feel”, aldus Jansen.

“In het voortraject hebben wij ‘een aantal samples geprint op een 3D-printer en op ware grootte aan het projectteam getoond. Op basis van deze samples en in samenspraak met onze projectpartners zijn we tot een optimaal ontwerp gekomen. Zowel in uitstraling als in prestaties.”

Volledig ontzorgd

De opdrachtgever ambieerde de esthetische uitstraling van spiegeldraadglas. Deze beglazing biedt specifieke uitdagingen voor o.a. doorvalveiligheid en thermische breuk. “Daarom hebben wij een alternatieve glassamenstelling aangeboden dat de uitstraling van spiegeldraadglas nauw nadert maar de genoemde risico’s ondervangt.”

Het systeem is als losse componenten naar de bouw vervoerd, waar het eigen team van Kingspan Light + Air instaat voor de complete systeemmontage. Daarmee worden aannemer en opdrachtgever volledig ontzorgd. Door te werken met een blanke beglazing, zonder filters, kan natuurlijk daglicht straks ver in FENIX naar binnen schijnen.

« Nieuws overzicht