De meest duurzame wand van Nederland

Het veranderen van productieprocessen en het samenwerken met ketenpartners is van groot belang in de transitie naar een circulaire economie. De afgelopen jaren heeft de bouw al een sterke omslag gemaakt op het gebied van prefab en conceptueel bouwen en ook de omslag naar een circulaire bouweconomie begint vorm te krijgen. In de toenemende vraag naar circulaire oplossingen kan prefabricage een grote bijdrage leveren. 

Prefab vlaswanden; biobased, modulair en recyclebaar

De bouw levert een aanzienlijke bijdrage aan de uitputting van grondstoffen en aan de uitstoot van onder meer CO2. De bouw vormt daarmee toch een groot onderdeel van het probleem. FAAY wil niet langer onderdeel van het probleem zijn, maar deel van de oplossing. De milieuvriendelijke prefab FAAY-panelen hebben een kern van vlas en zijn door de veer/groef verbinding losmaakbaar met elkaar te verbinden. Het vlas in de kern van een FAAY-wand zorgt voor CO2 opname en staat bovendien garant voor een gezond en prettig binnenklimaat. Die massieve vlaskern maakt de wanden ook robuust, schroefvast, stootvast, hoog geluidsisolerend, brandwerend en thermisch isolerend. De prefab wanden zijn kant-en-klaar: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten, en daardoor zeer snel te monteren. De wanden zijn bovendien modulair. Op deze manier zijn de wanden, indien gewenst, na gebruik weer te scheiden en te recyclen.

Biobased, lokaal, modulair en circulair: dat zijn de vier belangrijkste 
eigenschappen van een wand van FAAY.
Hernieuwbaar product met CO2-opslag

Het bijzondere van de FAAY-wand zit hem vooral in de kern. Vlas is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar, herwinbaar en milieuvriendelijk (biobased) is en bovendien lokaal te telen. Vlas neemt tijdens de teelt CO2 op en zet dit om in zuurstof.

Anno nu streven veel bouwbedrijven naar een zo goed mogelijke milieuprestatie. Daar horen producten bij met een lage milieubelasting. Sinds medio 2022 levert Faay de wanden bovendien met een circulariteitsverklaring in de vorm van een terugnameoptie. Daarin zijn zij de eerste wandproducent ter wereld. De CO2 wordt op die manier nog langer vastgehouden en daarbij wordt er bespaart op transport, arbeid en afval. Bouwen met prefab circulaire biobased materialen, is zeker gezien onze toekomst de juiste oplossing voor comfortabel wonen, flexibel transformeren en circulair bouwen. Met de juiste (materiaal)keuzes kan de bouwsector bijdragen aan de verduurzaming van Nederland en daarmee deel worden van de oplossing.

Klik hier voor meer informatie...

« Nieuws overzicht