Circulaire dakbedekking voor platte daken

Het circulair inzetten van dakbedekking is een nieuwe fase ingegaan. Bij traditionele dakbedekkingen is demontage niet eenvoudig en het scheiden van de materialen is tijdrovend en kostbaar. Hoogwaardig hergebruik is daarom vaak lastig. Bij EPDM dakbedekking ligt dit beduidend anders. EPDM dakbedekking staat al bekend om zijn duurzame karakter en ook op het gebied van hergebruik en circulaire inzetbaarheid biedt het nu een onderscheidend voordeel.

Carlisle Construction Materials B.V. levert met haar HERTALAN® EPDM Inductiesysteem een innovatieve en circulaire dakbedekking. Deze dakbedekking is demontabel en kan opnieuw gebruikt worden, of kan als volwaardige grondstof opnieuw worden toegevoegd aan het productieproces.

Innovatieve bevestigingsmethode, circulair inzetbaar

Bij het HERTALAN® EPDM inductiesysteem worden geprefabriceerde EPDM membranen mechanisch bevestigd door middel van inductie. Hierbij wordt het EPDM-membraan aan de onderzijde verbonden met reeds aangebrachte drukverdeelplaten. 

Inductie zorgt vervolgens voor verwarming van de metalen drukverdeelplaten waardoor de coating plastisch wordt. De EPDM hecht zich eraan en na afkoeling (met koelmagneten) stolt de coating en is de verbinding tot stand gebracht. Ditzelfde procedé kan aan het eind van de gebruiksduur weer ingezet worden om de dakbedekking te ontkoppelen. Deze techniek maakt het mogelijk om EPDM dakbedekking ook circulair in te zetten. Deze EPDM-dakbedekking wordt dan óf elders weer ingezet (hergebruik) óf de EPDM dakbedekking wordt als grondstof weer toegevoegd aan het productieproces.

Deze vorm van upcycling is de ultieme vorm van circulariteit. Het teruggekomen materiaal wordt verwerkt tot een nieuw halffabricaat en zonder hierbij de kwaliteit van het eindproduct te degraderen, toegevoegd in de productie.

Subsidie op EPDM dakbedekking

Het mechanisch bevestigen van dakbedekkingen heeft om meerdere redenen een praktische voorkeur. Een hiervan is de groeiende aandacht in het milieuaspect, of in deze tijd: de circulariteit. Ook de overheid is een groot voorstander van het gebruiken van bouwmaterialen welke aan het einde van de levensduur circulair verwerkt kunnen worden. Om het gebruik van deze producten te stimuleren is hiervoor een subsidieprogramma (MIA/Vamil-regeling) in het leven geroepen. Hierbij kan de opdrachtgever een aantrekkelijke investeringsaftrek genieten, wanneer deze kiest voor één van deze toepassingen. De verwerking van een HERTALAN® EPDM membraan middels inductie komt in aanmerking voor deze aantrekkelijke subsidie.

Carlisle Construction Materials B.V. zal met haar circulaire EPDM dakbedekkingssysteem aanwezig zijn op de BouwBeurs`23. Laat u in hal 11 informeren over de vele mogelijkheden. 

« Nieuws overzicht