Zoontjens en Optigrün slaan handen ineen

Specialist in gebruiksdaken Zoontjens, is een partnership aangegaan met specialist in retentiesystemen Optigrün. Samen gaan ze beloopbare retentiedaken maken. Met deze samenwerking willen de bedrijven multifunctionele daken creëren die een waardevolle bijdrage leveren aan het toekomstige dakenlandschap.

Beloopbaar retentiedak

Een retentiedak houdt water vast en voert het, indien nodig, gereguleerd af. Nu worden waterretentiesystemen vaak toegepast in combinatie met groendaken of daktuinen. Maar ook onder dakterrassen, betegelde looppaden of andere verharding met tegels op een dak kan een waterretentielaag worden aangebracht. De beperkte ruimte in stedelijk gebied maakt het noodzakelijk om zo creatief en efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte. Door op een beloopbaar dak water te bergen krijgt het dak een dubbele functie: multifunctioneel.

Voordelen

Henk Vlijm, directeur van Optigrün vertelt: “Water wordt steeds meer een schaars goed, dat maakt het hard nodig om het regenwater dat er wél valt effectief te gebruiken. Daarnaast wordt in steeds meer bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen de waterparagraaf als verplichting opgenomen: elke vierkante meter nieuw verhard oppervlak (gebouw of bestrating) moet (deels) gecompenseerd worden.” Directeur van Zoontjens, Paul Heerkens, vult aan: “Een dakterras, een sportdak of rooftopbar. Voeg onder het Zoontjens systeem de speciale retentielaag toe en je slaat twee vliegen in één klap, met twee functies op één plek. Op deze manier biedt verharding op het dak op een nieuw bouwkavel extra voordelen: je hebt meer ruimte om in te richten als recreatieplek én je kunt meer water bergen.”

Samenwerkingscontract

De twee directeuren van beide bedrijven tekenden onlangs hun samenwerkingscontract. In het jaar 2023 willen ze de eerste projecten samen gaan uitvoeren. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie