Vloerisolatie, veel vergeten klus bij het na-isoleren

De warme sokken van de woning

Bij het isoleren van de buitenschil van gebouwen, worden dak en gevel natuurlijk als eerste uitgevoerd. Daarna wordt de vloerisolatie vaak vergeten. Maar voor het gevoel van comfort is een goede vloerisolatie heel belangrijk.

Geen koude voeten meer

Hoewel het verlies van energie via de vloer ‘maar’ zo’n 10-15% bedraagt, is dat met de huidige energieprijzen nog steeds een aanzienlijk bedrag per jaar. Bovendien zorgt goede vloerisolatie voor een veel aangenamer gevoel. Kou uit de kruipruimte trekt niet meer naar boven door. En daarmee zetten bewoners de thermostaat minder hoog. 

Bezint eer ge begint

Zoals bij elke isolatieklus, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten voordat je met de klus begint. Isoleer je een vloer die eigenlijk niet geïsoleerd mag worden of pak je de klus door onwetendheid niet goed aan, dan zijn vochtproblemen, schimmel en houtrot vaak het resultaat. Dat is eenvoudig te voorkomen. 

3 tips bij vloerisolatie
  1. Gebruik de routekaart voor het isoleren van houten vloeren om mogelijke problemen te signaleren en op te lossen. De belangrijkste hierbij is: niet isoleren als de vochtigheid in het hout ≥ 20% is. 
  2. Zorg voor voldoende ventilatie van de kruipruimte zodat vocht weg kan. Breng eventueel  extra ventilatiekokers aan als deze er nog niet voldoende zitten. In de concept BRL van Insula over vloerisolatie wordt een ventilerend oppervlak van 100 mm2 per m2 vloeroppervlak aangegeven.
  3. Gebruik materialen waarvan de meldcode subsidie bekend is en die ook in de lijst staan bij vloerisolatie. Zo kan de huiseigenaar ook subsidie aanvragen. Dat kan per 1 januari 2023 ook al bij één maatregel als deze is uitgevoerd na april 2022. 

Wil je meer weten? Lees al onze adviezen na in onze vloerrenovatie pagina

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie