Biofilisch ontwerpen met houten plafond

De oorsprong van de mens is te vinden in de natuur. Zo zijn we gevormd door het ontdekken en verkennen van de natuur. Hierdoor reageren we nog steeds onbewust op prikkels uit de natuur. Enkele honderden jaren leeft de mens nu in kunstmatige omgevingen. Hierdoor drijven we steeds verder af van onze natuurlijke aard en raken de verbinding met de natuur kwijt. Regelmatig contact met de natuur heeft een positieve invloed op de gesteldheid van de mens. Vanuit deze gedachte zou het mooi zijn om de natuur weer in hedendaagse leefomgeving terug te brengen. Dit kan met biofilisch ontwerpen.

Biofilisch design

Biofilisch ontwerpen versterkt het contact tussen mens en natuur door elementen van de natuur te verwerken in een gebouwde omgeving. Hiermee wordt in onze ingeboren behoefte om te verbinden met de natuur voorzien. Naast dit rustgevende effect zijn er nog meer voordelen voor de gezondheid. Door biofilische aspecten toe te voegen aan een omgeving wordt stress verlaagd, het leervermogen en de concentratie verhoogd en het waarnemingsvermogen verbeterd. 

Massief houten plafond

Hout is het meest gebruikte materiaal in duurzaam en biofilisch bouwen. Het slaat van nature koolstofdioxide op, het isoleert goed, het is sterk en goed te onderhouden. Daarnaast is het recyclebaar en volledig biologisch afbreekbaar. Door het toepassen van massief houten plafondsystemen wordt de natuur weer in onze leefomgeving geïntegreerd. Dit is zeer geschikt voor openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, kantoren, winkelcentra en parkeergarages, zwembaden en hotels. In een aantal recente projecten van Derako waarbij biofilisch ontwerpen is toegepast zijn o.a. een groot kantoor in Veghel en een parkeergarage in België. Hierbij is het terughalen van de natuurlijke beleving centraal gesteld in een binnenruimte.

Projectmatige houten plafond oplossingen

Om een plafond zo natuurlijk mogelijk af te werken, kan men bij Derako kiezen uit twee hoofdsystemen: Het Grill Systeem, met staande houten lamellen voor meer dieptewerking. En het Lineaire Systeem, met liggende houten lamellen. Beide zijn onderverdeeld in vier productlijnen: Base-line, Pro-line, Exclusive-line en Cloak Wood. De Base-line is onze basis uitvoering, terwijl Pro-line de klant specifieke oplossingen biedt toegespitst op het project. Bij de Exclusive-line zijn de meest exclusieve vormen mogelijk doordat volledige ontwerpvrijheid mogelijk is. De nieuwe variant Cloak Wood, in zowel Lineaire vorm als Grill, maakt het mogelijk met natuurlijk houtfineer te ontwerpen voor een uniforme uitstraling.

Systemen met C2C, BREEAM en LEED

De Derako systemen zijn niet alleen vanuit de volledig hernieuwbare grondstof hout uiterst duurzaam, ook zijn ze C2C Silver gecertificeerd. Maatschappelijk verantwoord en milieubewust ondernemen zijn voor Derako zeer belangrijke uitgangspunten. Daarnaast kunnen de systemen direct bijdragen aan het verkrijgen van de credits binnen BREEAM en LEED. Hierover leest u meer in het document Breeam Credits met de Derako systemen op de Derako website. Voor meer informatie over de producten, toepassingen en onze productie zie onze video.

« Nieuws overzicht