Met het FOAMGLAS® Compactdaksysteem is het blauwe dak van het EMA in de zevende hemel

In droge zomers staat het peil van rivieren en grondwater angstvallig laag. En in de winter slagen regenbuien er niet in om de watervoorraden aan te vullen. 

De klimaatverandering maakt het verschil tussen te veel of te weinig water nog extremer. Droge periodes worden nog droger en als het regent valt er in korte tijd nog meer water uit de lucht. Als gevolg van het broeikaseffect bevat onze atmosfeer immers meer waterdamp en zijn de wolken daardoor minder snel verzadigd. Ze kunnen dus meer water opnemen, en daardoor regent het minder snel. Maar als het dan regent, zijn de regenbuien heftig en intens. Onze riolen kunnen de enorme hoeveelheid hemelwater die in één keer valt vaak niet verwerken, met als gevolg dat straten blank staan, kelders onderlopen of water uit het riool spuit. Zeker in stedelijke gebieden leidt dit tot (ernstige) wateroverlast.

Een stap verder dan groendaken

Klassieke groendaken zijn al een eerste uitstekende oplossing. Ze zorgen ervoor dat het regenwater dat op het dak valt, wordt vastgehouden, om het daarna langzaam weer af te geven via verdamping. Zo werken ze als een soort buffer en helpen ze bij felle regen een overbelasting van het riolerings- en wateropvangsysteem te vermijden.  

Retentiedaken, ook blauwe daken genoemd, gaan nog een stap verder. Elk groendak bergt water, maar er is weinig controle over wat er precies met dat water gebeurt. Met een retentiedak is die controle er wél. Dat levert twee voordelen op: bij lange periodes van droogte fungeren retentiedaken als nuttige spaarbekkens, en bij intense regenbuien zal het hemelwater vertraagd of zelfs helemaal niet naar het riool worden afgevoerd. Zo kan in dichtbebouwde, kwetsbare gebieden de regenoverlast aanzienlijk worden beperkt. En tegelijk bieden retentiedaken extra perspectieven om het opgevangen hemelwater duurzaam te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het toilet of het besproeien van planten. De combinatie van een groendak met een waterretentiesysteem wordt dan ook vaak toegepast.

Naast het bergen en bufferen van regenwater hebben retentiedaken nog een belangrijk bijkomend voordeel. Doordat regenwater een verkoelend effect heeft, zal de binnentemperatuur lager blijven. Dit zorgt voor meer comfort tijdens de zomer en een aanzienlijke besparing op de airco.

1400 vierkante meter 

Gezien zijn waterdichtheid, zijn hoge en langdurige betrouwbaarheid en zijn buitengewone druksterkte wordt het FOAMGLAS® Compactdaksysteem dan ook steeds vaker toegepast voor retentiedaken. Zoals in het gebouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam. Daar werden op een 1.400 vierkante meter grote betonnen ondergrond 2 x 150 mm FOAMGLAS® T3+ platen aangebracht. 

Essentieel voor een FOAMGLAS® Compactdak zijn een vlakke onderconstructie en een volledige omhulling van de isolatieplaten met bitumen. Voor het stofvrij maken van de onderconstructie, zodat de bitumen dampremmende laag zich optimaal kan hechten, werd eerst een bitumenemulsie aangebracht. Daarna werd een gebitumineerde polyestermat gebrand. Vervolgens werden de FOAMGLAS® isolatieplaten volledig onderling en op de ondergrond verkleefd met vloeibare bitumen. De isolatielaag is afgewerkt met een tweelaagse Soprema-dakbedekking met wortelwerende toplaag. Op de dakbedekking is een retentiedaksysteem van Optigrün aangebracht met intensieve begroening en diverse terrasafwerkingen.

Doordat de voegen tussen de FOAMGLAS® platen volledig gedicht worden, ontstaat er een niet-absorberende laag die compact aangesloten is op de draagstructuur eronder en het waterdichtingsmembraan erboven. In geval van een lokale beschadiging van het membraan zal de FOAMGLAS® isolatie de functie van dat membraan overnemen en voorkomen dat een vochtlekkage zich verspreidt over een groter dakoppervlak. Dankzij de compacte dakopbouw kan de schade bovendien onmiddellijk worden gelokaliseerd en goedkoop worden hersteld.

« Nieuws overzicht