Nieuwe fraaie stadsentree met groendaken voor Schiedam

KAW vindt met haar Stadsscan ruimte voor de eerste 150 nieuwe, betaalbare en duurzame stadswoningen

KAW gaat samen met Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkeling een nieuwe, mooie stadsentree - genaamd The Miller - in Schiedam realiseren met 150 betaalbare, duurzame woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector. Dat op een nu verlaten plek tussen het station en de binnenstad. De ruimte voor de woningen spoorde zelf KAW op met haar Stadsscan.

Die Stadsscan ontwikkelde KAW op basis van haar Ruimte Zat in de Stad-onderzoeken (zie kadertekst). Het is een dienst waarmee het architecten- en onderzoeksbureau gemeenten en woningcorporaties helpt bij het vinden van ruimte in hun stad of wijk. KAW maakt middels haar Stadsscan kansen zichtbaar om bestaand stedelijk gebied te verbeteren en woonruimte toe te voegen. The Miller is een schoolvoorbeeld van zo’n kans, net als een wijk die het consortium van KAW, Vink Bouw en Did Vastgoedontwikkeling eerder bouwde in Leiderdorp (zie ook kadertekst).

Aantrekkelijk stedelijk wonen

Schiedam heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en grote aantrekkingskracht op nieuwe bewoners. Bovendien is de stad goed bereikbaar met duurzaam vervoer. Met de trein sta je zonder overstappen na drie kwartier op de Dam. Met de metro kun je rechtstreeks naar Rotterdam of het strand. De binnenstad van Schiedam ligt op vijf minuten loopafstand van The Miller. En ondanks het feit dat Schiedam bijna twee keer zo dicht bebouwd is als Rotterdam, is er ook hier Ruimte Zat in de Stad.

Schiedam is van oudsher geen rijke stad. Geld werd verdiend in de havens en met jenever. Het zware werk werd verricht door de molenaars. The Miller is onder andere geschikt voor de molenaars van nu: voor hardwerkende, ondernemende mensen uit Schiedam en voor hen die naar Schiedam toekomen. De nieuwe woningen zijn verder net zo geschikt voor jongeren als voor mensen die afhankelijk zijn van zorg & hulp. Het project is betaalbaar opgezet met een mix van sociale huur, middenhuur en woningen in de vrije sector.

Chirurgisch ingrijpen

De plek bij de entree van de stad ligt nu afgekeerd (je kijkt tegen twee blinde gevels en een van de stad afgekeerde plek aan), is verhard (er gaat dus geen groen verloren; sterker er komt groen bij) en wordt niet gebruikt. KAW is ervan overtuigd dat zo’n plek met chirurgische precisie getransformeerd kan worden tot een nieuwe en uitnodigende entree van de stad. Daarbij heeft het bureau ook goed gekeken naar de bestaande omgeving. Of de aangrenzende woningen niet in de schaduw komen te liggen bijvoorbeeld? Daarnaast is er in het ontwerpplan veel aandacht voor het tegengaan van geluidsoverlast, ook voor het achterliggende woonhof. Met de gesloten bouwwand wordt het lawaai van straat en spoor tegengehouden. Groendaken op The Miller zorgen verder voor waterbuffering en inbreng van biodiversiteit.

Het Miller-project vergt veel kennis en input. Het moet bijvoorbeeld ingepast worden in de bestaande structuur. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met omgevingsfactoren zoals geluid, het vliegverkeer, maar ook de molenbiotoop en natuurlijk de kwaliteiten & eigenschappen van de aangrenzende woningen. Daarom stelt KAW ook in dit project de bewoners voorop en bespreekt het bureau alles eerst met de Schiedammers zelf.

Voor meer informatie over The Miller zie https://www.kaw.nl/projecten/the-miller-schiedam/. Bent u geïnteresseerd in de stadsscan ga dan naar https://www.kaw.nl/stadsscan./

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie