Ballast Nedam zoekt partners voor realisatie klimaatpositief Natuurhuis

Ballast Nedam zoekt partners voor realisatie klimaatpositief Natuurhuis

Ballast Nedam Development is gestart met de zoektocht naar het ‘Natuurhuis’. Partijen worden opgeroepen zich aan te melden om het Natuurhuis vorm te geven. De lancering van deze competitie wordt vergezeld van een pilotproject in het Brabantse Heeze, waarbij volop ingezet gaat worden op woningen met een honderd procent positieve klimaat-impact. Hiervoor is het bedrijf op zoek naar een of meerdere partners die samen het voorbeeld van een klimaatpositieve woning voor Nederland kunnen ontwerpen en bouwen.

Klimaatpositief Natuurhuis bereikbaar maken voor een groot publiek

Een volledig positieve milieu-impact gaat hier verder dan alleen de beste energieprestatie (energieleverende woningen). Het streven is ook om enkel te bouwen met natuurlijke, hergroeibare materialen, ookwel ‘biobased bouwen’ genoemd. Dit omvat naast hout bijvoorbeeld ook hennep en stro, maar ook schimmels of paprikastengels zijn tegenwoordig inzetbaar als natuurlijke isolatie of wandafwerking. Partijen die op deze uitnodiging ingaan moeten avontuurlijk zijn ingesteld. Er wordt een plan verwacht met de volle aandacht voor klimaat, mens en dier en bovendien geschikt, comfortabel én betaalbaar is voor een groot publiek.

Ontwikkelaar Rosa Bos van Ballast Nedam Development gelooft dat Het Natuurhuis meer is dan vastgoed en Nederland potentieel kan veranderen: “Toen we het idee hadden opgevat van het Natuurhuis en ik tijdens de voorbereiding de voiceover van de video insprak, voelde ik mij ineens onderdeel van iets groots. Wij stellen onszelf de vraag ‘Hoe kunnen we positief bijdragen met een woning die écht toekomstigbestendig is?’. Dat blijkt sowieso een woning die CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Een woning die comfortabel aanvoelt, een gezond binnenklimaat heeft, energiepositief en gemaakt is van biobased materialen. Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee de opwarming van de aarde kunnen helpen af te remmen.”

Ballast Nedam Development staat bekend als de gebiedsontwikkelaar die als eerste in 2017 volledig overschakelde op gasloos bouwen, nog voor het regeerakkoord of wettelijke eisen. En al sinds 2019 wordt het hele portfolio grondgebonden woningen energieneutraal ontwikkeld. Het bedrijf is vastbesloten de wereld groener, gezonder en gelukkiger te maken door gebiedsontwikkeling. Het Natuurhuis past uitstekend binnen deze visie.

Het verschil maken door partners aan te haken en kennis te delen

Bij dit innovatieve initiatief hoort een proeftuin of pilotproject waar het resultaat te zien zal zijn. In het Brabantse Heeze is daarvoor een pilotproject van 10 woningen beschikbaar. De voorgestelde bouwmethode moet geschikt zijn om op te schalen zodat deze nieuwe standaard in Nederland snel en op grotere schaal uitgerold kan worden. Ballast Nedam Development beschouwt het Natuurhuis als een kennisproject, waarbij lessen actief gedeeld worden met de sector. Binnenkort wordt de volledige vakjury bekend gemaakt die de inzendingen zal beoordelen.

Om het Natuurhuis mogelijk te maken zoekt Ballast Nedam Development een geschikte partner met veel kennis over bio-based bouwen en een frisse blik op gezond en duurzaam wonen. Deze partner is in staat om een schaalbare rijwoning voor heel Nederland te ontwerpen en eventueel te bouwen. Een conceptaanbieder behoort tot het profiel dat gezocht wordt. Het kan echter ook een architect zijn, die in samenwerking met adviseurs en een aannemer het project wil realiseren. Mocht het project een succes blijken, dan wil Ballast Nedam Development het concept graag verder uitrollen en toepassen bij meerdere projecten.

Geïnteresseerd in de competitie voor het Natuurhuis?

Schrijf u dan in op de website www.Natuurhuis.nu  Inschrijven kan tot en met 19 januari 2021. Een beperkt aantal partijen wordt gevraagd om mee te doen, zij ontvangen daarover meer informatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie