Voor enkele woningen, dubbele woningen en kleine series

Sneller bouwen begint met het toepassen van grotere elementen. In plaats van stenen op elkaar te stapelen worden met de kraan grote elementen gemonteerd. Dit is iets wat al voor grotere projecten gebeurt. Olcas maakt casco’s ook bereikbaar voor enkele woningen, dubbele woningen en kleine series.

 

 
Waarom een casco?
  • Verkorting van de bouwtijd
  • Productie in een omgeving waar kwaliteit geborgd is
  • Werkvoorbereiding wordt naar voren gehaald
  • De uitvoerbaarheid wordt gecheckt in het voortraject

 

Waarom een casco van beton?

De installatieleidingen kunnen in de wanden opgenomen worden. Beton heeft een warmte bufferende eigenschap en kan dus thermisch actief gemaakt worden voor verwarmen én koelen. Beton heeft een lange levensduur. In dit marktsegment kiezen we voor scheiding in de vloer van constructie en installatie. Levensduur casco is veel langer dan de levensduur van installatie en de installateur kan veel efficiënter werken. Door massa zorgt het voor goede geluidsisolatie en het is één constructief materiaal.

 

Wat tips voor een efficiënt ontwerp

Op zijn minst 250 mm ruimte creëren rondom een kozijnsparing: op deze wijze hoef je geen latei boven het kozijn te plaatsen en de cascowand krijgt deze functie. Je kunt ook een wand laten fungeren als wandligger die aan de scheidende wanden van de woning wordt opgelegd. Daardoor vermijd je belasting op de verdiepingsvloer. Die kan dan op normale dikte worden gedimensioneerd. Als we gewapende breedplaatvloeren vervangen door voorgespannen kanaalplaatvloeren besparen we beton en staal. Door de kanalen is er minder beton nodig en door de voorspanning minder staal.  

 

Als ontwerper moet je uiteindelijk holistisch kunnen ontwerpen. Het is niet meer van deze tijd als je twee of drie willekeurige plattegronden boven elkaar legt. Het gaat dus om een optelsom van het geheel. Een paar kleine concessies hoeft dan ook helemaal niet negatief uit te pakken, maar kan je wel een besparing aan materialen opleveren, met name als het gaat over stabiliteit.

 

Olcas maakt voor uitvoering een 3D-tekening voor het ontwerp en de productie van het casco en adviseert hoe het gemonteerd kan worden.