5 tips om meer in beeld te krijgen

Haal het maximale uit een camerasysteem

Het doel van camerabewaking is om iets in beeld te brengen en dat wil je zo goed mogelijk doen. Een eenmanszaak heeft andere behoeften dan een multinational. Er worden dus andere eisen gesteld aan het camerasysteem. Hoe zorg je voor de beste beelden? En welke waarden bieden diezelfde beelden nog meer? Wij geven 5 tips over hoe je het maximale uit een camerasysteem kunt halen.

 
1: Kies de juiste camera

Bepaal eerst wat er in beeld gebracht moet worden. Is dat alleen een deur of een complete hal? Kies welke camera daar het beste bij past, bijvoorbeeld een dome die op de deur gericht staat of een fisheye camera die de hele hal in beeld brengt. Bedenk ook welke lens het beste bij de situatie past, want de lens bepaalt de kijkhoek en hoe ver je kunt in- en uitzoomen. Daarnaast is beeldresolutie belangrijk, want hoe hoger de resolutie, hoe meer details te zien zijn.

2: Zorg voor de juiste features

Om goed beeld uit een camera te krijgen, zorg je ervoor dat de camera de juiste features en instellingen heeft. Heb je veel tegenlicht (bijvoorbeeld zonlicht door een raam of koplampen van auto’s) dat in beeld komt? Dan helpt True WDR bij het zichtbaar houden van het donkere gedeelte in het beeld. Is er ’s avonds onvoldoende licht voor een goed beeld? IR led’s kunnen de ruimte verlichten zodat het beeld van de camera duidelijk is, zonder dat het licht met het blote oog te zien is. Ga dus per camera na wat deze moet kunnen.

3: Voorkom dode hoeken

Het is erg vervelend wanneer er bij een incident niet alles op beeld te zien is, omdat iemand net buiten het zichtveld van de camera staat. Voorkom daarom dode hoeken. Bij een fisheye camera is de lens eigenlijk een zeer extreme groothoeklens, waardoor er 360° in het rond kan worden gekeken en er geen dode hoeken zijn. Wanneer deze camera boven in een ruimte hangt, ontstaat er een overzicht van de gehele ruimte met slechts 1 camera.

Demo video Fisheye in warehouse:

4: Maak gebruik van PTZ

Een PTZ-camera kan een groot gebied ‘scannen’. Wanneer een overzichtsbeeld niet genoeg details kan tonen, kan de PTZ-camera in een tour het gebied ‘scannen’ en bij beweging de beweging volgen. Ook een fisheye camera kan een PTZ-tour maken die constant ingezoomd een bepaald pad aflegt. Voordeel van de fisheye camera is dat er ondertussen het complete overzichtsbeeld opgenomen wordt.

5: Profiteer van Video Analytics

Camera’s kunnen ook video analytics functies bevatten. Zo zijn er dome en bullet camera’s met onboard VA die kunnen alarmeren wanneer ze mensen zien rondhangen, er iets een grens overschrijdt of een object detecteren. Er is ook een fisheye camera met ingebouwde heatmapping. Een heatmap geeft inzicht in waar het druk en minder druk is.

Bonus tip:

De geplaatste camera’s kunnen naast camera-observatie ook Business Intelligence leveren.

Een VA in the Box analyseert de beelden om mensen te tellen, wachtrijen te beheren en een heatmap weer te geven. Een AI in the Box gebruikt Deeplearning en kan de bezettingsgraad controleren, de sociale afstand meten en bij schending alarmeren, menigtes en mondkapjes detecteren en indien nodig alarmen activeren. Al deze informatie wordt weergegeven in rapportages en kan gebruikt worden om het bedrijf of de locatie te verbeteren.

Wil je het maximale uit een camerasysteem halen? Neem contact met ons op.
It’s not the same. It’s IDIS.

Meer informatie:
IDIS Nederland BV
(0162) 38 72 47
sales@bnl.idisglobal.com
www.idisglobal.solutions

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie