Geluidseisen van de warmtepomp

Wat zijn de gevolgen?

Lucht/water warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Maar door het geluid dat deze warmtepompen maken, worden er extra eisen gesteld aan de kwaliteit en plaatsing. Hiermee wil de overheid buren bescherming bieden tegen geluidsoverlast van warmtepompinstallaties. Wat de gevolgen zijn voor jou als installateur?

 
 
Toelichting op de geluidseisen van de warmtepomp (Bouwbesluit 2021)

Bij de nieuwe geluidseis gaat het om de buitenunit van warmtepompen die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren in de avond van 19.00 tot 07.00 uur. Deze landelijke geluidsnorm beschermt buren beter tegen geluid van warmtepompen en bevordert de ontwikkeling van stillere warmtepompen.

Opties om aan de eisen te voldoen

Een lucht/water warmtepomp haalt de energie uit de omgevingslucht. In eerste instantie wil je daarom niet ingrijpen op die luchtstromen, omdat dit de werking van het apparaat belemmert. De oplossing moet dan altijd gezocht worden in de juiste warmtepomp of de optimale opstelplaats en anders door demping of afscherming van het geluid.

Installeer de juiste warmtepomp

Het is van groot belang dat de warmtepomp precies het juiste vermogen heeft voor de hoogste efficiëntie. Hiervoor is een goede dimensionering essentieel.

Kies de beste opstellingsplaats

De locatie waar je de warmtepomp installeert, is erg belangrijk.

Demping of afscherming van het geluid

Als laatst demp je geluid met geluiddempende of isolerende maatregelen om aan de geluidseisen te voldoen. Denk hierbij aan een omkasting van de buitenunit of het plaatsen van geluidswering met goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen.

Whitepaper ‘ATAG ENERGION M Warmtepompen en geluid’

Binnenkort verschijnt de whitepaper ‘ATAG ENERGION M Warmtepompen en geluid’. Wil je de whitepaper als eerste ontvangen? Stuur dan een e-mail naar marketing@atagverwarming.com met daarin je naam, bedrijfsnaam en e-mailadres. Interesse of benieuwd naar de mogelijkheden van een warmtepomp? Neem contact met ons op via salesdesk@atagverwarming.com of via 0544-391 777.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie