Keuzestress voor betonwanden?

Verschillende soorten wanden in vele varianten

Er worden veel typen betonwanden voor buitengevels aangeboden. Welk type kun je waar gebruiken? We onderscheiden wanden voor utiliteitsgebouwen, wanden voor woningen, wanden die constructief zijn en wanden die alleen een scheidende functie hebben. Dan hebben buitenwanden nog verschillende uitzichten. Ze kunnen glad beton aan de buitenkant hebben, gewassen grind, baksteenmotief, structuur of steenstrips in vele varianten. Het is niet gemakkelijk om daaruit een keuze te maken. We hopen door middel van onderstaande tabel de keuze wat te vereenvoudigen:

[[{"fid":"250903","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Tabel Olbecon","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Tabel Olbecon","field_caption[und][0][value]":"Tabel Olbecon"},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Tabel Olbecon","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Tabel Olbecon","field_caption[und][0][value]":"Tabel Olbecon"}},"attributes":{"alt":"Tabel Olbecon","title":"Tabel Olbecon","height":"130","width":"756","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

De maximale hoogte voor een element is 3,85 m. Hogere elementen zijn niet te transporteren zonder speciale voorzorgsmaatregelen. Tenzij het wanden zijn voor woningbouw: deze kunnen tot 10 m lang, wij adviseren de wanden niet langer te maken dan 7 m. Wanneer hogere elementen gevraagd zijn kan ook verticaal gemonteerd worden.

Sparingen zijn ook bepalend voor de indeling van de gevel. Voor een snelle montage en productie is het streven naar zo groot mogelijke wanden binnen de grenzen. Een stelregel is wel dat er rondom een sparing ongeveer 300 mm beton moet blijven bestaan om het element voldoende stabiliteit te geven. Bij openingen groter dan 2 m is vaak wel een latei benodigd, afhankelijk van de bovenbelasting. Bij kleinere sparingen kan de wand ook een latei functie krijgen. Sandwichwanden hebben twee onafhankelijke schillen van beton met daartussen isolatiemateriaal. Afhankelijk van de gewenste R-waarde wordt de dikte hiervan bepaald.

Hoe complexer de wand en hoe hoger de eisen aan de kwaliteit van de afwerking zijn, hoe hoger de prijs per m2 zal zijn. Daarom is het bij het ontwerp belangrijk om te bepalen of een wand aan de eisen van de opdrachtgever voldoet. Er is niets frustrerender dan een wand toe te passen die er eigenlijk niet voor geschikt is. Daarom is het ook verstandig om voordat tekeningen definitief zijn contact op te nemen met de leverancier van de gekozen wand.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie