FOAMGLAS® maakt waterdichte binnenisolatie perfect mogelijk

Eén juiste oplossing

Zowel dampdicht als damp-open isoleren kent voor- en tegenstanders. Logisch, want beide systemen hebben voor- én nadelen. Hoe werken ze precies? En waarom is er voor de binnenisolatie van gebouwen waar de dampdruk lange tijd (extreem) hoog is, maar één oplossing de juiste: dampdicht cellenglas?

Om de energiedoelstellingen te halen, is binnenisolatie vaak de enige oplossing. Maar muren aan de binnenkant (na-)isoleren, is niet zonder risico’s op inwendige condensatie, schimmelvorming of schade aan het metselwerk. Om dit te voorkomen worden twee binnenisolatiesystemen toegepast: een damp-open of een dampdicht systeem.

Damp-open versus dampdicht

Damp-open systemen houden de condensatie niet tegen, maar bufferen het vocht en herverdelen het naar de warme zijde van het isolatiemateriaal. Deze systemen bieden het voordeel dat vochtige muren sneller drogen, omdat de damp naar de binnenzijde van de ruimten kan migreren. Nadeel is dat hun isolerende waarde vaak minder gunstig is (warmtegeleidingscoëfficiënt λ tussen 0,043 en 0,065 W/mK) dan die van dampdichte systemen (λ-waarde meestal lager dan 0,04 W/mK). Voor eenzelfde warmteweerstand moet er dus een dikkere isolatie worden geplaatst.

Bij een damp-open systeem is de keuze aan afwerkingsmaterialen beperkter omdat de muur aan de binnenzijde moet kunnen drogen. Het gebruik van bijvoorbeeld niet-dampdoorlatende verf of tegels is dan uitgesloten. Maar vooral: vocht kan een aanzienlijke impact hebben op de thermische prestaties. In normale omstandigheden (relatieve vochtigheid van 50%) kan de totale isolatiewaarde van een damp-open geïsoleerde wand dalen met zo’n 10%.

Bij dampdichte binnenisolatiesystemen wordt er een dampremmende laag voorzien. Deze bestaat ofwel uit het isolatiemateriaal zelf, ofwel uit een dampscherm dat aan de warme zijde van de isolatie wordt geplaatst.

Welk van de twee systemen het meest geschikt is, hangt af van de toepassing. Voor binnenisolatie van gebouwen waar de dampdruk lange tijd (extreem) hoog is, zoals in zwembaden, wellnesscentra, grootkeukens en wasserijen, bestaat er maar één echt geschikte oplossing: FOAMGLAS®-isolatie.

FOAMGLAS® is blijvend vocht- en waterdampdicht

Vocht – afkomstig van waterdamp, hemelwater of grondwater – is de grootste vijand van thermische isolatiesystemen. FOAMGLAS®-cellulair glas is isolatie én vochtwering in één. Het materiaal is waterafstotend en absoluut waterdampdicht. Dit dankzij de miljoenen gesloten glascelletjes waaruit het is opgebouwd. In plafonds, wanden en vloeren die correct met FOAMGLAS® zijn geïsoleerd, kan er geen waterdamp indringen: noch van buiten, noch van binnen. Waterdamp kan er dus ook niet in condenseren. Een dampscherm is niet nodig, zelfs niet voor gebouwen met binnenklimaatklasse 4.

FOAMGLAS-isolatie blijft in alle omstandigheden droog en het blijft zijn oorspronkelijk isolerend vermogen behouden. Zelfs na 40 jaar is FOAMGLAS®-isolatie nog altijd even doeltreffend als op het moment dat het werd geplaatst.

FOAMGLAS® biedt een nieuwe toepassing aan waarbij de cellenglasplaten volvlakkig op de ondergrond worden verkleefd en vervolgens de voegen worden opgevuld. Door de ruime keuze aan afwerkingsmaterialen, van gipskarton en (minerale) pleister tot keramische tegels en blauwe hardsteen, krijgt de ruimte een strak afgewerkt design.

Meer lezen over deze toepassing of de flyer downloaden? Bezoek de website.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie