Een kleurrijke, brandveilige A2 gevel bouwen met Rockpanel

Duurzame gevel

Vier flats aan de Urkerweg in Emmeloord zijn voorbereid op de toekomst. Naast een all-electric installatiepakket en een nieuwe, duurzame gevel betekent dit ook veel oog voor brandveiligheid. Dankzij een aluminium achterconstructie en Rockpanel A2 gevelplaten, zijn de nieuwe gevels geclassificeerd als onbrandbaar (Euroklasse A2-s1,d0).

De vier modernistische flatgebouwen uit de jaren ‘70 zijn weliswaar goed onderhouden, maar niet bepaald energiezuinig of duurzaam. In opdracht van woningcorporatie Mercatus heeft een samenwerkingsverband van Martini-architekten, adviesbureau Trecodome en Talen Vastgoedonderhoud daarom de volledige buitenzijde van de flats verduurzaamd.

Toekomstbestendig ingepakt

De bestaande spouw van de bakstenen gebouwen van vier bouwlagen is eerst na-geïsoleerd. Vervolgens zijn de gevels ingepakt met ROCKWOOL isolatie (A1) en afgewerkt met niet-brandbare Rockpanel gevelpanelen. Ruud Dessing, architect en directeur van Martini-architekten: “We hebben niet alleen de gevels en het dak geïsoleerd, er is ook een laag onder de vloer van de eerste verdieping aangebracht, zodat de woningen rondom ingepakt zijn in een schil met hoge isolatiewaarde.”

Kleurrijke kopgevels

De grafieken zijn uitgevoerd in verschillende schakeringen Rockpanel Colours A2 gevelpanelen. Dessing: “We hebben uit het ruime Rockpanel assortiment vijf tonen uitgezocht per flat. Kleuren die perfect zijn afgestemd op elkaar en op de kleuren die al aanwezig zijn bij de verschillende flats.”

Een brandveilig gebouw dankzij Rockpanel A2 gevelpanelen

Bij de keuze voor Rockpanel speelde brandveiligheid misschien wel de belangrijkste rol, vertelt Roel van Vliet, bedrijfsleider van VM Geveltechniek, het bedrijf dat de totale gevelrenovatie heeft uitgevoerd. “Met het oog op de veiligheid van de bewoners, wilden we op het gebied van brandveiligheid geen concessies doen. Dat betekent gaan voor gevelbekleding die geclassificeerd is als Euroklasse A2-s1, d0: onbrandbaar.”

Meer weten over brandveilige geveloplossingen? Download hier de gratis brochure.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie