Hoe verklein je de ecologische voetafdruk van exclusieve schoenen?

Bally - producent van luxe schoenen en accessoires - greep de renovatie van de hoofdvestiging aan voor een gigantische stap in de groene richting

Op het hoofdkantoor van het historische Zwitserse merk Bally in Caslano, in het kanton Ticino, werd het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem geïnstalleerd, de perfecte oplossing voor kunststof daken in PVC-P met een zonnepanelensysteem. Het beroemde merk (opgericht in 1851) heeft, als producent van luxe schoenen en accessoires, meer dan 250 winkels in de historische centra van de belangrijkste wereldsteden en 72 taksvrije shops in de grootste internationale luchthavens. Het merk heeft het oude, industriële complex omgebouwd tot een site die technologie, milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.

Het renovatieproject werd uitgevoerd door Enerbuild Zwitserland, een bedrijf gespecialiseerd in totaaloplossingen voor het ontwerp, de ontwikkeling en de installatie van gebouwschillen met een hoge energie-efficiëntie. De totale oppervlakte van 3.225 m² werd eerst waterdicht gemaakt met een 1,8 mm dikke RENOLIT ALKORPLAN F, een uv-bestendig PVC-P dakmembraan met een polyester versterking.

De firma Romande Energie zorgde vervolgens voor de installatie van het RENOLIT ALKORPLAN Solar systeem. Maar liefst 746 Solar profielen – goed voor 2.238 lopende meter – werden op de dakbaan gelast, zo dicht mogelijk bij de lasnaden. De profielen vormen de basis waarop vervolgens de dragende structuur van de zonnepanelen wordt vastgemaakt.

Naast het ultralichte gewicht en de duurzaamheid hebben RENOLIT ALKORPLAN Solar profielen nog twee andere belangrijke voordelen: er is bij de installatie geen enkel risico op het doorboren van de dakbedekking en er is ook geen ballast nodig om de zonnepanelen vast te zetten. De perfecte oplossing dus voor elk kunststof dak waarop een zonnepanelensysteem wordt aangebracht.

Het RENOLIT ALKORPLAN Solar system is gemakkelijk en snel te installeren en ook de onderhouds- of herstellingswerken aan de zonnepanelen kunnen probleemloos uitgevoerd worden. Maar het systeem is vooral heel betrouwbaar. RENOLIT ALKORPLAN Solar beschikt dan ook over een technische goedkeuring (DIBt) en is getest bij windsnelheden tot 200 km/u.

Het zonnepanelensysteem op het dak van Bally heeft een vermogen van  444 kW, waardoor momenteel 85% van de totale elektriciteits- en verwarmingsbehoefte van de site van Caslano wordt opgewekt door de zonnepanelen. Sinds de renovatie van het dak mag Bally-schoenen terecht prat gaan op een kleinere en duurzamere ecologische voetafdruk.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie