Hoe houd je een prijswinnend gebouw zo goed als nieuw?

Een groene omgeving zorgt voor uitdagingen bij vloeronderhoud

Het hoofdkantoor van Triodos Bank op Landgoed De Reehorst bij Zeist is een door en door ‘groen’ gebouw in een bijzonder groene omgeving. Het landgoed is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse natuur dus, maar ook een heerlijk gebied om te wandelen. Veel van de werknemers maken gebruik van het openbaar vervoer om naar kantoor te komen. Bij de groeninrichting is daarom veel aandacht geschonken aan fraaie wandelroutes over het landgoed en naar station Driebergen-Zeist en de parkeerplaats.

Het duurzame kantoorgebouw is ontworpen door RAU Architecten, ingericht door Ex Interiors en gerealiseerd door J.P. van Eesteren, in opdracht van Triodos Bank en ontwikkelaar EDGE. Door de bijzondere vormgeving en het circulaire, remontabele ontwerp heeft het gebouw al verschillende prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Cobouw Award voor Meest Duurzame Project in 2019 en de Architectenweb Award voor Kantoorgebouw van het Jaar 2019.

Circulair en remontabel

Geheel in lijn met de missie en visie van Triodos Bank is het gebouw ontworpen om zo goed mogelijk op te gaan in de omgeving, met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Tegelijkertijd is het een modern en representatief kantoorgebouw, waarin werknemers zich prettig moeten voelen. Om voldoende werkplek te hebben voor een steeds uitbreidende organisatie, omvat het gebouw drie torens van verschillende hoogte, die door middel van een plint van twee bouwlagen met daarin onder meer de centrale entreehal met elkaar verbonden zijn.

Het gebouw heeft een houten draagconstructie en houten stabiliteitskernen. Alle verbindingen zijn droog en dus demontabel uitgevoerd, waardoor het hele gebouw uit elkaar gehaald en elders opnieuw opgebouwd zou kunnen worden. De houten gelamineerde spanten en overige houten constructiedelen zijn allemaal geprefabriceerd, waardoor de bouwtijd relatief kort was en de overlast voor de omringende natuur zo beperkt mogelijk.

Houden van hout

Het vele hout dat zichtbaar is geeft het interieur een warme uitstraling. De gelamineerde houten spanten kragen als de lamellen van een paddenstoel uit vanuit de houten kernen.  Architect Thomas Rau vergelijkt het lijnenspel van de spanten met een houten kathedraal. Door de grote raampartijen komt veel licht binnen, maar is het ook net of het omringende groen het gebouw binnenkomt.

Het bouwen in hout en de bijzondere, afgeronde vormen van het gebouw vormden voor de bouwer, J.P. van Eesteren, wel een extra uitdaging. Niet alleen is hout gevoeliger voor vocht en temperatuurverschillen dan beton, maar door de organische vormen en plattegronden waren de sterkteberekeningen ook een forse uitdaging.

De natuur komt binnen

Na de ingebruikname van het gebouw bleek het schoonhouden van de vloeren een aandachtspunt te zijn. Door de gewilde wandelmogelijkheden in de omringende natuur werd meer zand en groen binnengelopen dan verwacht. In toevoeging op de binnen geïnstalleerde entreematten ontstond de behoefte aan een extra schoonloopzone, waarbij het meeste vuil al vóór binnenkomst in het gebouw van de schoenzolen wordt verwijderd.

Om aan te sluiten bij de hoofdentree, waarbij bezoekers over een brede luie trap en een toelopend bordes bij de automatische schuifdeuren komen, was een bijzonder brede mat in een afwijkende vorm nodig. Om de allure van de entree te behouden, koos Triodos in overleg met Ex Interiors voor schoonloopmatten met zwarte cassetteborstels in zwart geanodiseerde aluminium profielen, die qua uitstraling goed aansluiten bij de al aanwezige entreematten binnen. Bij de overige entrees werden borstelmatten van hetzelfde type toegevoegd.

Geringe hoogte, groot verschil

De EMCO Diplomaat Original 512 CB schoonloopmat met cassetteborstels heeft een hoogte van maar 12 mm en kan daardoor ook worden toegepast wanneer er geen ruimte is voor een diepere inbouwbak of wanneer de mat moet worden aangebracht op bestaande bestrating. EMCO levert deze matten zowel rechthoekig in standaardmaten, als op volledig op maat gemaakt en in afwijkende vormen.  

Door de lengte van de schoonloopmat zo groot mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat iedereen die de entree nadert over een flink stuk schoonloopmat gaat, worden schoenzolen zo goed mogelijk geveegd en wielen van kinderwagens, rollators en rolstoelen over de gehele wielomtrek gereinigd. De cassetteborstel inlage is voor vuilopname de beste keuze.

Om aan te sluiten bij de hoofdentree, waarbij bezoekers over een brede luie trap en een toelopend bordes bij de automatische schuifdeuren komen, was een bijzonder brede mat in een afwijkende vorm nodig.

Om aan te sluiten bij de welvende vormen van het gebouw en de volledige breedte van de entreetrap was een op maat gemaakte schoonloopmat nodig
(Copyright alle foto's: EMCO Benelux B.V. - Divisie Bouwtechniek)

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie