Inbouwspotjes geven de badkamer een luxe uitstraling

Bij een verbouwing van de badkamer zijn spotjes in de badkamer toch wel een essentieel onderdeel. Inbouwspotjes in de badkamer geven de badkamer een luxe uitstraling en prettig licht. Spotjes in de badkamer zijn eigenlijk alleen maar goed in te bouwen in een verlaagd plafond. Dit is bovendien goed te realiseren met een kunststof plafond, bijvoorbeeld het Florence plafondsysteem van Heering. Kunststof plafonds zijn de laatste jaren sterk in opkomst door de vele mogelijkheden, kleuren en dessins.

 

Kunststof plafond

Bij de keuze van materiaal voor een badkamerplafond zijn er meerdere opties. Zo heb je gips, MDF en ook kunststof. En een kunststof badkamerplafond heeft dan een paar grote voordelen, vindt badkamerspecialist Peter Verkerk. “Ik werkte voorheen vaak met gipsplaten of MDF in badkamers. Maar ja, ik ben eigenlijk best sceptisch over dat materiaal in vochtige ruimtes, want het zet uit. Als ik de badkamer dan had opgeleverd, moesten de bewoners het plafond eerst nog schilderen. Dat is niet echt ontzorgen, hè?”, vertelt Verkerk.

 

Eenvoudig spotjes plaatsen

Voor een groot project plaatste hij meer dan zestig badkamerplafonds van Florence. Het inbouwen van spots, roosters en speakers was eenvoudig te realiseren. Badkamerverlichting in het plafond van kunststof is met een gewone decoupeerzaag of gatenboor uit te voeren. Je tekent het gat af en boort een gaatje zodat je met de decoupeerzaag in het plafond kunt komen. Daarna zaag je de vorm en de spotjes in de badkamer kunnen worden geplaatst.

 

Inbouwspotjes in de badkamer moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Ze moeten bestand zijn tegen vocht en waterdamp.

 

De gouden tip

Verkerk sloeg nooit acht op andere alternatieven dan gipsplaten en MDF. Totdat zijn bouwmaterialen groothandel in Zierikzee hem tipte over de mogelijkheden van kunststof plafondsystemen. Hij vertelt: “Vroeger had je die gladde kunststof plafonds. Die plastic schrootjes, dat was geen gezicht! Maar ik heb nu een merk gevonden waaraan je niet ziet dat het kunststof is. Wat ik er een voordeel van vind is dat wanneer mijn klanten hun verlichting ergens anders willen, dat dat kan zonder dat je in beton hoeft te boren en te frezen. Ze kunnen dit plafond ook nog eens heel makkelijk schoonmaken.”