De optimale akoestische omgeving

Om te zeggen dat Heerhugowaard er een visitekaartje bij heeft gekregen met het Oogcentrum is een understatement. Oogarts en ondernemer Rob Wouters heeft in samenwerking met EGM architecten een gebouw in het sobere Noord-Hollandse landschap neergezet dat opvalt als een modern kunstwerk door zijn mooie strakke vormgeving. Achter de futuristische gevel schuilt een modern interieur wat voldoet aan alle eisen van de hedendaagse zorg. Ecophon heeft gezorgd voor de optimale akoestische omgeving om in te werken waardoor dit nieuwe oogcentrum een plaats is waar alles draait om gezondheid en welzijn van iedereen die binnen de muren van het centrum vertoeft.

 

Bij binnenkomst wordt de bezoeker ontvangen in een omgeving met veel natuurlijk licht. Wat meteen opvalt is de rustige akoestiek en dat is ook nodig met jaarlijks ongeveer 50.000 patiënten en bezoekers. Vergeleken met de vorige locatie is dat op zich al een hele verademing. De heldere lay-out biedt mensen met een visuele beperking richting en rust. De ruime binnentuin met veel groen die van alle kanten zichtbaar is heeft een kalmerende werking en versterkt samen met de ruimteakoestiek het gevoel van rust.

 

Doorgaans wordt de ruimteakoestiek beschreven door een waarde toe te kennen aan het achtergrondgeluidniveau en de nagalmtijd. Deze parameters beschrijven het akoestisch klimaat echter in beperkte mate. Een hogere mate van akoestisch comfort kan bereikt worden wanneer er ook gekeken wordt naar de verspreiding van het geluid, de spraakverstaanbaarheid en de mate waarin reflecties in de ruimte bijdragen aan de geluidssterkte. 

 

In een gang is met name de reductie van het geluidsniveau en het beperken van verspreiding van geluid van belang. Nagalm of spraakverstaanbaarheid zijn in dit geval minder geschikt om het uiteindelijke comfort te beschrijven en zullen mogelijk resulteren in andere akoestische oplossingen. In het geval van een operatiekamer is de spraakverstaanbaarheid van belang om medische fouten als gevolg van miscommunicatie te voorkomen. Het toepassen van strategisch geplaatste akoestische wandpanelen in toevoeging op een hoogwaardig absorberend akoestisch plafond, zal het geluidsniveau nagenoeg niet verder reduceren, maar wel bijdragen aan een betere spraakverstaanbaarheid. Het is bewezen dat lawaai en ongewenst geluid grote invloed hebben op patiënten, cliënten en zorgpersoneel.

 

De kosten van lawaai in de zorg en de feiten
  • Lawaai heeft negatief effect op prestaties: nauwkeurigheid vermindert met ongeveer 50% in een rumoerige omgeving. Dit kan ernstige consequenties hebben omdat zorgpersoneel de instructies of informatie over medicijndoseringen verkeerd kunnen begrijpen.
  • Minder lawaai vermindert stress: de persoonlijke ervaring van een groep verpleegkundigen die onder een geluidsabsorberend plafond werkten was dat hun ervaren stress en spanningen aanzienlijk verminderden.
  • Een gezonde investering: een case study in de VS bevestigt dat de investering in hoogwaardige geluidsabsorberende plafond- en wandpanelen in drie jaar werd terugverdiend.

 

De film hieronder geeft een mooi beeld van wat we hierboven besproken hebben. Ontdek hoe belangrijk het is dat een akoestisch plan standaard opgenomen moet worden in ieder project om het welzijn te garanderen:

 

 

Wilt u meer weten over het belang van akoestiek? Breng dan een bezoek aan onze kennispagina.