Amsterdam Vertical: de groenste woontoren van Amsterdam

Daktuinen en waterbeheersysteem

In Amsterdam wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van Vertical, een groene woontoren. Een uitdagend project, met niet alleen een veelvoud aan goed uitgekiende daktuinen op verschillende niveaus, maar tevens met een state of the art waterbeheer-systeem.

De beheersing van water

Vertical is ontworpen rondom waterbeheer. Iedere regendruppel blijft dan ook zolang mogelijk in en op het gebouw om het riool te ontzien bij heftige regenbuien. Het gebouw gaat hierin voorbij aan de eisen die gesteld worden vanuit de gemeente Amsterdam. Iedere vierkante centimeter dakvlak van Vertical wordt optimaal ingezet om regenwater te bufferen. Om te voorkomen dat het riool de piekbelasting niet aankan. Vertical wordt daarnaast voorzien van een slim gestuurd run-off systeem, dat op basis van weersvoorspellingen haar waterbuffer managet. Zo kan het gebouw te allen tijde de neerslag opvangen. Om de beplanting op het gebouw vitaal te houden zijn de plantbakken voorzien van sensoren die bepalen welke planten er op welk moment water nodig hebben. Water dat overigens eerst door hetzelfde systeem verrijkt wordt met de nodige voedingsstoffen. Dreigt er een teveel aan water te ontstaan, dan voert het systeem gestaag haar watervoorraad af naar het riool. Is het te droog en zijn de eigen voorraden op, dan maakt het gebouw gebruik van een externe bron.

Complex beplantingsschema

Ook het beplantingsschema van Vertical is goed uitgekiend. Het gebouw sluit naadloos aan op de natuur in de omgeving en leent zich uitstekend als biotoop voor de dieren die in het Brettenlandschap leven. Door de daktuinen en groene gevels, die later dit jaar door MASTUM en Van der Tol zullen worden aangelegd, warmt het gebouw ook minder snel op. Aanvullende verkoeling tijdens hete zomers zal hierdoor minder noodzakelijk zijn. Wanneer het wel noodzakelijk is, voorziet het gebouw in haar eigen behoeftes. Door middel van warmte- en koudeopslag, windturbines en zonnepanelen. Dit maakt Vertical nu al één van de meest duurzaamste gebouwen van Nederland.

De complete dakopbouw wordt uitgevoerd volgens de eisen van Leven op Daken. Hierdoor is er sprake van een verzekerde waterdichtheidsgarantie van tien jaar.

« Nieuws overzicht