Uitzonderlijke voordelen van FOAMGLAS® isolatie

Onlangs trok het gerenommeerde Belgische onderzoeksinstituut, het WTCB, aan de alarmbel over een aanzienlijke stijging van het aantal schadegevallen aan warme zinken daken. Schade ontstaan als gevolg van corrosie aan de onderzijde van het zink. “Op dit moment laten enkel de ondergronden uit cellenglas toe om het risico op schade in te perken”, zo luidt de conclusie van de onderzoeken die het WTCB heeft uitgevoerd. Daarmee bevestigt ook het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf de uitzonderlijke voordelen van FOAMGLAS® isolatie in warme metalen daken. FOAMGLAS® kan bogen op meer dan 20 jaar ervaring in het isoleren van dit type daken en op al even indrukwekkende referenties, en beschikt bovendien over een KOMO certificaat voor warme metalen daken.

 

Een zinken dakbedekking op een doorlopende ondergrond kan op twee manieren worden uitgevoerd: met of zonder ventilatie. Bij geventileerde daken komt het zink in contact met de in de lucht aanwezige CO2, waardoor er zich een natuurlijke patina vormt die de dakbedekking beschermt tegen corrosie. Bij niet-geventileerde, ‘warme’ daken is luchtstroming aan de onderzijde van het zink zo goed als onmogelijk. Dat doet de energieprestatie van het dak toenemen, maar verhoogt tegelijk het risico op corrosie. Om die reden wordt op de onderzijde van het zink een beschermende organische coating aangebracht.

 

Houten ondergrond is problematisch

De laatste jaren kreeg de afdeling Technisch advies en consultancy van het WTCB steeds vaker klachten over schadegevallen aan warme zinken daken. Uit inspecties ter plaatse bleek dat deze te wijten waren aan corrosie aan de onderzijde van de dakbedekking. Dat riep bij het WTCB tal van vragen op. Niet alleen over het belang van de beschermende coating, maar eveneens over de mogelijke impact van de ondergrond: ofwel houten platen die op een stijve of semi-stijve isolatie zijn aangebracht, ofwel isolatieplaten uit cellenglas. Waren die platen wel voldoende duurzaam, met name in combinatie met vocht?

 

Daarop besloot het WTCB twee types testen uit te voeren: zowel laboratoriumproeven als proeven op maquettes die waren opgebouwd uit een zinken dakbedekking, een onderdak en een ondergrond uit OSB, multiplex of cellenglas. Om de in situ corrosieomstandigheden na te bootsen, werd er ofwel tussen de dakbedekking en het onderdak, ofwel in de ondergrond water ingebracht.

 

Uit de onderzoeken bleek dat een coating aan de onderzijde van het zink niet voldoende is om corrosie te vermijden. En ten tweede dat de corrosie zich systematisch – en enkel en alleen – voordeed bij rechtstreeks contact van niet-beschermd zink met houten platen, vooral dan OSB. Bij ondergronden uit cellenglas werden geen corrosieverschijnselen waargenomen. Op dit moment laten enkel de ondergronden uit cellenglas toe om het risico op schade in te perken, aldus de conclusie van het WTCB.

 

Geen enkel risico op vocht  

Hoe komt dat? Door de hermetisch gesloten glascellen is FOAMGLAS® niet alleen volledig water- en dampdicht. Cellenplaten worden daarenboven ononderbroken op de draagstructuur verkleefd en onderling verlijmd. Op die manier ontstaat een doorlopende, volstrekt luchtdichte constructie die niet vochtig kan worden en die een ventilatievoorziening tussen de isolatielaag en de dakbedekking onnodig maakt.

 

Om doorboringen uit te sluiten, hebben we bovendien speciale kramplaten ontwikkeld waarmee de zinken dakbedekking op het isolatiemateriaal wordt verlijmd. Deze kramplaten maken thermische onderbrekingen volstrekt onmogelijk.

 

Tal van referenties

FOAMGLAS® isolatie volgens het staande naad-principe wordt al meer dan 20 jaar met succes toegepast in uiteenlopende types warme metalen daken. In het Jet Center in Oostende, het zwembad van Maaseik, het rusthuis van Vlamertinge, het NATO hoofdkwartier in Evere, het Allard Pierson museum in Amsterdam, het Gezondheidscentrum Giessenburg om maar enkele referenties te noemen.

 

FOAMGLAS® is de  producent die voor warme metalen daken een KOMO certificaat heeft. 

 

Voor meer informatie over metalen daken heeft FOAMGLAS® een gratis brochure uitgebracht met als titel FOAMGLAS® Sarking daken en warm dak systemen met metalen dakbedekking. Download hier de brochure.