Architectonisch moet het ‘smoelen’

Een hemelwaterafvoersysteem lijkt iets onbelangrijks, er is een buis nodig waarmee je regenwater afvoert en het moet goed functioneren. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Want er worden steeds hogere eisen gesteld aan dakafvoersystemen, architectonisch moet het ‘smoelen’ en perceeleigenaren zijn volgens wetgeving verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater. Reden genoeg om er eens bij stil te staan.

 

 

Het regent vaker en harder en niet elk hemelwaterafvoersysteem kan deze grote hoeveelheid aan. Het regenwater stroomt dan naar binnen en veroorzaakt waterschade. Het verzamelen en afvoeren van hemelwater is een belangrijk aandachtsgebied. Maar het gaat ook steeds vaker over duurzaam bouwen. Daarom maken architecten en opdrachtgevers vaker gebruik  van hernieuwbare, duurzame of herbruikbare materialen.

 

Gebouwen met gecombineerd gebruik

Doordat er steeds meer gebouwen een gecombineerde functie hebben, zoals wonen, verzorging, commercie en parkeren, worden er hoge eisen gesteld aan functionaliteit, brandveiligheid, vandaalbestendigheid en esthetiek van dakafvoer- en leidingsystemen. Gelukkig is er een modulair systeem op de markt dat aan al deze eisen voldoet. Om het architectonisch te laten ‘smoelen’ zijn er naast ronde ook vierkante hemelwaterafvoersystemen verkrijgbaar. Deze zijn perfect weg te werken in de gevel of dienen juist als blikvanger bij panden met een moderne uitstraling.

 

Opvangen hemelwater particulier terrein

Bij duurzaam bouwen hoort ook dat hemelwater niet meer wordt afgevoerd naar de riolering. Tegenwoordig is afkoppelen het motto en legt nieuwe wetgeving de verantwoordelijkheid voor de hemelwaterafvoer bij de perceeleigenaar, die het hemelwater zoveel mogelijk op eigen terrein moet houden. Met infiltratie- en buffersystemen is het hemelwater perfect op het eigen terrein te houden en kun je het in een aantal gevallen zelfs gebruiken om in tijden van droogte de bloemen en planten in de tuin water te geven.

 

Design afvoergoten

Om hemelwater snel en bedrijfszeker af te voeren van balkon, dakterras, daktuin en galerij is een designgoot de oplossing ter voorkoming van waterschade aan gevels, balustrades, ramen, deuren en isolatie als gevolg van stuw- of spatwater.

 

 

Meer weten? Lees dan de blog van Marc van Ooijen op de website van ACO.