Oververhitting vermijden met buitenzonwering én intensieve ventilatie

Ja, zelfs op warme zomerdagen is het mogelijk om de binnentemperatuur in woningen, kantoren en scholen op een natuurlijke en duurzame manier draaglijk te houden.

Renson engageert zich op dat vlak met een slimme totaaloplossing van dynamische buitenzonwering en intensieve ventilatie of ‘nachtkoeling’. Belangrijk is wel om daar vanaf het eerste ontwerp van een woning rekening mee te houden.

Het is inmiddels een grotere uitdaging om goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen op een energiezuinige manier te koelen dan om ze te verwarmen. Zeker nu het aantal warme dagen per jaar zelfs nog zienderogen stijgt, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit ‘hot’. Daarbij zet Renson resoluut in op natuurlijke ingrepen: met buitenzonwering om de zon buiten te houden én met inbraakwerende raamroosters die de koelere nachtlucht binnenlaten. Gecombineerd kan dit tot 15° winst opleveren op de binnentemperatuur.

Hou de zon tegen nog voor die het glas bereikt

In feite komt het er in de eerste plaats op aan om te voorkomen dat het binnenshuis te warm wordt. En dat doe je door de zon tegen te houden nog voor die het glas kan bereiken, met buitenzonwering dus. Want anders is het kwaad helaas al geschied: warmte die binnen zit, kan in goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woningen, kantoorgebouwen, scholen en zorginstellingen niet meer terug buiten. Vandaar de raad om op  warme, zonnige dagen doekzonwering al van ’s morgens naar beneden te laten. Zelfs met flink wat wind, kan dat geen kwaad met Fixscreen doekzonwering van Renson die bestand is tegen windsnelheden tot 130 km/u.

Anders dan bij bv. rolluiken blijft het uitzicht naar buiten dankzij de transparantie van de doeken toch steeds behouden. Mooi meegenomen is ook dat je met dit soort dynamische zonwering ‘s winters toch steeds kan blijven profiteren van de gratis zonnewarmte in huis. Bovendien heeft Renson voor elk type kozijn (standaard, schuif, hoek of minimalistisch) een passende doekzonwering in het assortiment. Stuk voor stuk zijn de doekkasten en zijgeleiders perfect integreerbaar in de gevel, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.

Nachtkoeling of intensieve ventilatie

Maar om het binnen ook effectief te laten afkoelen is meer nodig dan enkel zonwering, namelijk: nachtkoeling of intensief ventileren via grote raamroosters. Door die luiken ingebouwd in het kozijn de hele nacht open te laten, gebruik je de koelere nachtlucht om de binnentemperatuur te laten zakken tegen ’s anderendaags. Op voorwaarde uiteraard dat het ’s nachts voldoende afkoelt. Dit kan er mee voor zorgen dat je geen of minder beroep moet doen op actieve koeling en een (aanvullend) aircotoestel dus geen overuren moet draaien. Maar vooral: dit soort passieve koeling voelt voor veel mensen aangenamer aan dan ‘geforceerd’ te moeten koelen.

Eigenlijk zet je dus de hele nacht simpelweg een raam open. Alleen zorgt een nachtkoelingsrooster er dankzij het ingebouwde muggengaas en de inbraakwerende lamellen voor dat zowel insecten als inbrekers geen vrije baan krijgen. Doorvalveiligheid van nachtkoelingsroosters is dan weer relevant op hoger gelegen verdiepingen, zeker met ramen of luiken tot op vloerniveau.

Ga voor meer informatie naar www.renson.eu

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie