Vloerisolatie, doe het goed

Subsidie op woningisolatie

De subsidie op woningisolatie is sinds 1 januari 2021 ondergebracht in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Lees over de voorwaarden op de website van RVO.

Hogere isolatiewaarde

Je krijgt al subsidie op vloerisolatie wanneer je een isolatiewaarde van Rc=3,5 m²K/W toepast. Milieu Centraal adviseert daarentegen bij vloeren met vloerverwarming om tenminste Rc=5,0 m²K/W toe te passen. Heb je al vloerverwarming of bestaat de kans dat de woning in de toekomst vloerverwarming krijgt? Dan is het nu tijd om te zorgen voor een hogere isolatiewaarde zodat je daar later geen spijt van krijgt. Ook wanneer er geen vloerverwarming zal komen, zal je geen spijt krijgen van een hogere isolatiewaarde. Met goede vloerisolatie bespaar je namelijk veel meer energie dan tot nu toe wordt aangenomen. De grootste winst haal je uit de verlaging van de gemiddelde temperatuur in de woonkamer en de verkorting van het stookseizoen.

Verlaging van de gemiddelde binnentemperatuur

Het comfortgevoel wordt voor ongeveer 50% bepaald door de temperatuur van de lucht en de andere 50% wordt bepaald door de temperatuur van de omringende vlakken. Wanneer de temperatuur van de vloer laag is, heb je dus een hogere luchttemperatuur nodig om je comfortabel te voelen. Wanneer de vloer warmer is, kan de luchttemperatuur lager zijn en hierdoor verlies je ook minder warmte via de muren en ramen. Goede vloerisolatie beperkt namelijk niet alleen het warmteverlies door de vloer, maar ook het warmteverlies van de totale woning.

Verkorting van het stookseizoen

Wanneer het buiten relatief warm is en er geen warmte door de muren en ramen verdwijnt, verliest de woonkamer alleen warmte naar beneden bij een niet-geïsoleerde vloer. Er komt een moment dat je behoefte krijgt aan extra warmte terwijl bij de buren die wel (goede) vloerisolatie hebben, die behoefte nog helemaal niet aanwezig is. Door de vloer goed te isoleren verkort je dus het stookseizoen. Dat betekent ook dat de ketel minder lang en minder vaak aan hoeft. Dit zorgt voor een langere levensduur van de cv-ketel.

Kom je niet in aanmerking voor de ISDE? Dan is het nog steeds voordelig om jouw woning van goede vloerisolatie te voorzien. Ga voor meer informatie naar de website van Tonzon.

« Nieuws overzicht