Cabins in the Wood

Aan de rand van de nieuwe woonwijk Vredeoord in Eindhoven realiseren bewoners samen 11 duurzame, vrijstaande woningen in het groen. De ‘Cabins in the Wood’ hebben een natuurlijke uitstraling zonder opsmuk, zijn energiezuinig en comfortabel. De woningen worden opgezet met het SIP-systeem (Structural Insulated Panel System) van Kingspan TEK. De slanke constructie in combinatie met de hoge isolatiewaarde is volgens de architect het grote voordeel van bouwen met SIPS ten opzichte van andere vormen van houtbouw, zoals houtskeletbouw en houtmassiefbouw (CLT).  

 

Architect Remco Mulder (mulderendevries architecten) heeft de woningen ontworpen én is zelf straks één van de bewoners van dit CPO-project. De huizen hebben een strakke, no-nonsense vormgeving, zonder uitbouwen of erkers. “Zo ontstaat een optimale verhouding tussen vloer- en geveloppervlak als het gaat om materiaalgebruik. Een eenvoudige contour helpt ook om warmteverlies te voorkomen”, zegt Mulder.

 

“Dit bouwsysteem is nog niet zo bekend, dus ik krijg regelmatig de vraag waarom we hiervoor hebben gekozen”, zegt de architect. “De lichte constructie, goede isolatie, snelle montage en duurzaamheid zijn voordelen die absoluut opwegen tegen de kosten”, vindt hij. 

 

Goed isoleren, zonder veel ruimte te verliezen, was voor de architect één van de uitdagingen. “In traditionele bouw moet je bij een goede isolatie al snel rekening houden met 50 tot 60 centimeter dikke buitenwanden”, geeft hij aan. “De constructieve en isolerende gevelelementen die we hier toepassen, zijn 172 mm dik. Dat betekent ruimtewinst in de woning.” 

 

Een ander pluspunt is dat de elementen damp-open zijn. “Dat geeft meer comfort”, verklaart Mulder. “Er is veel minder condensvorming. Het geeft ook zekerheid dat vocht zich niet ergens in de constructie kan ophopen.”

 

Als het aan Mulder ligt, werkt hij in de toekomst vaker met Kingspan TEK. “Traditioneel bouwen gaat het met de nieuwe wetgeving echt afleggen tegen dit soort bouwsystemen. En er is redelijk makkelijk mee te ontwerpen”, vindt hij.