Fabels en vooral feiten over opbouw van binnenwanden

Optimaal woon- en werkcomfort

De lockdown heeft ons geleerd dat goede geluidsisolatie super belangrijk is voor ons woon- en werkcomfort. Probeer maar eens een online vergadering te volgen terwijl in een naastgelegen ruimte je kinderen een online les volgen of luidruchtig spelen als de wanden niet goed geïsoleerd zijn. Maar hoe realiseer je nu een geluidsisolatie van x dB? We zetten de feiten voor je op een rij.

 
Doordachte wandopbouw

Er zijn een aantal variabelen die een rol spelen:

  • Staanders
  • Geluidsabsorberend materiaal
  • Beplating
  • Afdichtingen
     
Flexibel of star

Een wandopbouw met metalen staanders is flexibeler dan een houten constructie. Een flexibel systeem geeft geluid minder goed door dan een star systeem. Breid het systeem uit tot een constructie van dubbele, ontkoppelde staanders en extra isolatie om de geluidsisolatie te verhogen.  

Geluid wordt warmte

Minerale wol absorbeert geluidsenergie door de open vezelstructuur erg goed. Geluidsenergie dringt het materiaal in, botst tegen de wolvezels en wordt omgezet in warmte-energie. Materialen met een vergelijkbare dikte en luchtstromingsweerstand (Afr) presteren vergelijkbaar als geluidsisolatie. De vuistregel voor het vullen van de spouw van een binnenwand: hoe voller, hoe beter.

Enkel of dubbelspel

Wil je met een beperkte wanddikte toch een hogere geluidsisolatie realiseren? Vergelijk dan het type plaat en aantal lagen dat je gebruikt. De geluidsisolatie neemt enkele dB extra toe bij dubbele beplating. Bovendien verhoog je de brandweerstand van je binnenwanden. De geluidsisolatie van de meest gebruikte wandystemen conform KnaufZeker én de geluidsabsorptie van Acoustifit en MW 35 isolatie vind je terug in de Acoustifit brochure.

Begin bij het begin

Goede geluidsisolatie betekent dat je zorgvuldig omgaat met afdichtingen. Begin altijd met het aanbrengen van dichtingsband voordat je profielen plaatst op vloer, aansluitingen met wanden en het plafond. Zo voorkom je geluidslekken wanneer de ondergrond niet volledig vlak is. Ook leidingdoorvoeren moet je goed afdichten om te voorkomen dat geluid via deze zwakke plekken alsnog van A naar B gaat. 

In de onderstaande animatie zie je stap voor stap hoe je een binnenwand opbouwt.

Bekijk het KnaufZeker programma als je prestatiegaranties wilt bieden aan je opdrachtgever.

« Nieuws overzicht